Kulturens blogg

Hasse och Tage – en kul stund med ett visst mått av allvar

Tecknaren Per Åhlin samarbetade under många år med Hasse och Tage. Bilden är hans tolkning av hur deras samarbete gick till.
Tecknaren Per Åhlin samarbetade under många år med Hasse och Tage. Bilden är hans tolkning av hur deras samarbete gick till. © Per Åhlin.

Hasse och Tage var Sveriges mest kända komiker på 1960- och 1970-talen. Nästan varenda människa kunde citera något ur deras repertoar. Radion sände repriser av deras revyer. I tv syntes de titt som tätt. I bilarnas kassettbandspelare underhöll Lindeman-sketcher under långresan. Och biopubliken längtade ständigt efter deras nästa film. Den 1 juli inviger vi en utställning om Hasse och Tage i Lundahallen!

Kulturen har fått en unik chans att i samarbete med Universitetsbiblioteket i Lund visa material ur AB Svenska Ords arkiv. Svenska Ord är det aktiebolag som Hasse och Tage startade tillsammans 1961 för att kunna göra det de älskade mest av allt – att få människor att skratta.

Jag har just avslutat arbetet med att gå igenom hela arkivet på universitetsbiblioteket, bestående av manus till nästan alla AB Svenska Ords produktioner, många med anteckningar och kommentarer i marginalen – skisser, arbetsdokument, bilder, trycksaker och en stor mängd pressklipp. Arkivmaterialet ger en unik möjlighet att få en titt bakom kulisserna när Hasse och Tage arbetade.

Manus till revyn Gula hund, ur Svenska Ords arkiv. Tage Danielssons exemplar.
Manus till revyn Gula hund, ur Svenska Ords arkiv. Tage Danielssons exemplar. Foto: Sofie Bergkvist/Kulturen
: Så här såg arkivet ut när det kom till universitetsbiblioteket. Numera är det sorterat och dokumenterat i arkivlådor.
: Så här såg arkivet ut när det kom till universitetsbiblioteket. Numera är det sorterat och dokumenterat i arkivlådor. Foto: Sofie Bergkvist/Kulturen
Revyn Gröna Hund på LP.
Revyn Gröna Hund på LP. Foto: Sofie Bergkvist/Kulturen

Det finns något nästan magiskt med att ta del av originalmaterial som detta. Och det känns om möjligt ännu mer magiskt nu efter beskedet att skådespelare Gösta Ekman har gått bort. Gösta Ekman fick sitt stora genombrott tillsammans med Hasse och Tage i revyn Gula Hund på 1960-talet. Vi vill förmedla en del av den här magin till besökarna, och samtidigt skildra vad Hasse och Tage kan lära oss om sin och vår tid.

Humor väcker debatt. 1966 blev det till och med debatt i riksdagen sedan Gösta Ekman sagt "pitt" i tv.
Humor väcker debatt. 1966 blev det till och med debatt i riksdagen sedan Gösta Ekman sagt ”pitt” i tv. Sofie Bergkvist/Kulturen

Hasse och Tage engagerade sig i samhällsfrågor. Deras humor väckte debatt. En del av deras humor är väldigt aktuell idag, medan andra skämt har förlorat sin aktualitet. I utställningen får besökaren  en chans att prova själv, vad de tycker håller och inte. Dessutom planeras ett antal korta filmade intervjuer som vi gör i samarbete med Anagram med samtida komiker som kommer prata om humorns roll i samhället och frågan om man kan skämta om allt. Vi lånar också in lite godbitar i form av rekvisita och modeller från filmer och andra föremål för att visa tillsammans med arkivmaterialet.

Vi vill ge våra besökare en kul stund med ett visst mått av allvar, ungefär som Hasse och Tage jobbade.

Text: Sofie Bergkvist, utställningsproducent

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *