Kulturens blogg

Ekådring i Herrehuset

Dörrkarmen innan Rickard började måla. Foto: Rickard Öhman/Kulturen

Kulturens målare Rickard Öhman har haft mycket att göra under renoveringen av Herrehuset, där vi i  maj öppnar den nya basutställningen Världen på Kulturen. Han har till exempel jobbat med gamla tekniker som ekådring och marmorering.

Steg för steg
Här visar Rickard i bilder olika steg i arbetet med en av de ekådrade dörrkarmarna. Bilden ovan visar dörrkarmen innan han började måla.

Andra bilden visar dörrkarmen med vit grundfärg och så en gul basfärg ovanpå det.

16306976474_6b3ee460eb_o
Foto: Rickard Öhman/Kulturen

Sedan kommer trolleriet – ekådringen. Rickard använder en egentillverkad ådringsbas med olika pigment, till exempel umbra och terra. Han använder olika penslar och stålkammar för att få ådringseffekten. Till sist lackas allt ett par omgångar, så det blir djup och lyster i ekådringen.

Foto: Rickard Öhman/Kulturen
Foto: Rickard Öhman/Kulturen

För dem som hade råd
Herrehuset är ett 1800-talshus, och i finare hus ville man då gärna ge intryck av att man hade råd med det dyra träslaget ek. Om man inte hade äkta vara kunde man alltså ta till tekniken med ekådring. På snickerier i övrigt är det linoljefärg som har använts i Herrehuset. Det var den färg man använde på 1800-talet i finare hus, där man hade råd.

Den 10 maj öppnar utställningen Världen på Kulturen i Herrehuset, då kan ni titta på ekådringen med egna ögon om ni vill.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *