Program

Kreativiteten på Sankt Lars

Sone Sonessons anteckningsbok. Sonessons handstil är smal. Varje linje, varje ord, varje stavelse och bokstav är utdragen och förlängd tills texten nästan liknar asemiskt skrivande. Foto: Kulturen.
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
torsdag 23 maj 18:00 – 19:00

Välkommen på föredrag med fri entré från kl 17.45! Nordenstedtska seminariet är en föreläsningsserie finansierad av Nordenstedtska Stiftelsen.

En föreläsning om kreativitet hos patienter på Sankt Lars sjukhus. Maria Rudbeck, som var patient i 53 år, uttryckte sig genom broderier och ritningar och hon dokumenterade sina uppfinningar i fyra ”uppfinningsböcker”. Rudolf Persson förvandlade en tysk mönsterbok till fantasier om ”montenegrinsk-ottomanska kriget” i likhet med den amerikanske konstnären Henry Dargers unika stil. Sone Sonessons anteckningsbok, skapad under hans tid på Sankt Lars, speglar en dualistisk kamp, medan Britta Sjögrens intensiva uttryck involverar de böcker som hon läst och approprierat.

Thomas Millroth är författare, konstkurator, kritiker och konsthistoriker. Han har skrivit ett fyrtiotal verk, varav merparten om konst, och medverkar återkommande i Sydsvenskan. Utöver detta har han bland annat varit verksam som lärare i konst- och musikhistoria samt chef för Ystads konstmuseum 1995–2008.

Thomas Millroth

I Auditoriet. Ingen förbokning. Fri entré till föredraget från kl 17.45. 

Om Nordenstedtska seminariet:
Nordenstedtska seminariet arrangeras av Kulturen i Lund och är en serie fristående och vetenskapligt förankrade föreläsningar med koppling till Kulturens verksamhet och motto: den mänskliga kulturens former i forntid och framtid. Föreläsarna utgörs av disputerad personal/doktorander på Kulturen samt av inbjudna forskare och experter. Varje föreläsning är 60 minuter lång, inklusive cirka 10–15 minuters frågestund. Föreläsningarna är öppna för allmänheten, kostnadsfria och kräver ingen anmälan. Vi håller till i Auditoriet, Kulturens stora föreläsningssal, och det brukar komma 50–150 åhörare. Kom därför gärna 15 minuter före start för bästa möjlighet till plats.

Läs mer om Nordenstedtska seminariet!