Kulturens blogg

Vi ser fram emot 2018!

Två av våra volontärer hjälper besökare att hitta rätt på Kulturen i Lund.
Två av våra volontärer hjälper besökare att hitta rätt på Kulturen i Lund. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Här är några tips om vad som händer på Kulturen i Lund och Kulturens Östarp nästa år. Vill du besöka oss flera gånger under året kan vi tipsa dig om att bli medlem, då stöder du vår verksamhet och har samtidigt fri entré till Kulturen i Lund ett helt år. Gott nytt år!

Kulturen i Lund

Utökade öppettider

Under 2018 utökar vi våra öppettider på Kulturen i Lund. Redan från januari har vi öppet två timmar extra på lördagar och söndagar, kl 10–16. Under sportlov, påsklov och höstlov är det öppet alla dagar kl 10–16. Sommarsäsongen, då vi har öppet alla dagar kl 10–17, förlängs med ett par veckor och gäller från 1 maj till 15 september.

Vita huset med entrén till Kulturen i Lund. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen
Vita huset med entrén till Kulturen i Lund. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Nya utställningar

Under 2018 kommer vi att inviga flera nya tillfälliga utställningar. Redan den 18 februari öppnar vi en ny lekutställning, den här gången inspirerad av Lewis Carrolls böcker om Alice i Underlandet.

Alice på teparty
Alice i Underlandet. Illustration: John Tenniel, färglagd av Olle Ekström

Den 7 april öppnar en utställning med kläder från Jane Austen-filmer och till hösten producerar vi en samisk utställning, med samiska konstnärer och föremål ur våra samlingar. Under hösten kommer också vandringsutställningen Upphovsmannen är en kvinna till Kulturen i Lund, och vi kommer även att visa fotografier ur våra egna samlingar i Textilhallen.

Porträtt av Jane Austen
Porträtt av Jane Austen, okänd konstnär.

Program

Vi jobbar hela tiden för att utveckla vår programverksamhet, och en nyhet för 2018 är att vi kommer att ha museet öppet till kl 20.00 under tre torsdagkvällar i april. Förutom att det är kvällsöppet kommer vi också att ha föredrag på Jane Austen-tema, kopplat till en utställning med kläder från Jane Austen-filmer som öppnar i april. Mer information om detta kommer du att hitta i vårprogrammet.

Två pedagoger som 1950-tals kvinnor framför Herrehuset
Sommaren 2017 tog vår lekfulla tidsresa med publiken till år 1959. Vilket år reser vi till 2018 tror du? Foto: Lucia Eun Choi

Våra populära lekfulla tidsresor återkommer även denna sommar, en familjeföreställning i vårt friluftsmuseum. (Vilket år tror ni vi ska resa tillbaka till i år?) I sommar återkommer också våra volontärer för att levandegöra våra kulturhistoriska hus under ett par veckor, något som vi provade för första gången sommaren 2017.

En av våra volontärer visar en ung besökare hur man tvättade för hand med tvättbräda och såpa på 1930-talet
En av våra volontärer visar en ung besökare hur man tvättade för hand med tvättbräda och såpa på 1930-talet. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Året om kan du ta del av gamla och nya traditioner på museet. Under påsklovet är det påskpyssel och skärtorsdagsfirande, sommartid firas bland annat nationaldag och midsommar ute i parken. Under hösten arrangerar vi spökkväll och höstlovsaktiviteter och julen inleds med Julstök i två dagar och avslutas med julgransplundring.

Kalendarium

Kulturens Östarp

Under 2018 kommer vi att fokusera extra mycket på Kulturens Östarp, vårt friluftsmuseum i Sjöbo kommun med lantbruksmiljö från 1800-talet. Förhoppningsvis kommer Östarp att bli Skånes andra kulturreservat under året.

Gamlegård på Kulturens Östarp
Gamlegård på Kulturens Östarp. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Under maj till augusti öppnar vi upp den fyrlängade korsvirkesgården Gamlegård, som bemannas med en tidstypiskt klädd värd. Runt om på gården kan du se olika lantrasdjur som Linderödsgrisar, Skånska Blommehöns och Göingegetter.

Vi arrangerar visningar och flera temadagar, till exempel Säsongstart med djursläpp och Slåtterdag. Tredje söndagen i augusti firar vi Östarpsdagen, som vi återuppväckte under 2017.

Du kan besöka området året runt för att promenera, och större delen av året kan du äta skånsk mat på Östarps gästgivaregård.

Bli medlem

Som medlem i Kulturen stöder du verksamheten och har fri entré till Kulturen i Lund under ett helt år. Stig in i friluftsmuseets hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Upptäck museets alla utställningar, både tillfälliga utställningar och permanenta. Se årstidernas skiftningar i trädgårdarna och den stora parken.

Läs mer om att bli medlem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *