Kulturens blogg

Ulakullabacken, en magisk plats

Gräns vid Ulakullabacken. Foto: Kristina Bakran/Kulturen

På bortre gränsen av Östarps mark, finns en magisk plats som inte många hittar till. Den omnämns som Ulakullabacken på de gamla kartorna. Det vill säga Ugglebacken. Precis bakom backen i det höga snåret av sly och hallon har jag letat efter rester av en buxbom. Det ska vara spåret av en trädgård som tillhörde Kloka Hanna, en kvinna med stor kännedom om örter och deras magiska krafter. Kloka Hanna och Hanna som blev den sista ägaren till Gamlegård levde en tid tillsammans som grannar och det tycker jag är en spännande tanke. Hur var deras relation? Umgicks de, fick Hanna på Gamlegård några kloka råd av Hanna vid Ulakullabacken?

Kloka Hanna lär ha fått sin fars svartbok, en bok med magiska ramsor, råd och tips på örter för olika åkommor. Hon var den av syskonen som hade de största krafterna när hennes far skulle sluta som klok gubbe. Boken brändes tyvärr av släkten när Hanna sedan gick bort.

När jag går på Ulakullabacken så kan jag inte låta bli att tänka på Kloka Hanna och hennes liv. Tänk att hon plockade sina örter i månskenet just på torsdagar för då var tydligen kraften i växterna som störst. Jag hoppas att jag i framtiden kan ta med er till backen och ge er lite av magin. Den finns där, det kan jag känna!

Text och foto: Kristina Bakran, trädgårdsmästare och pedagog på Kulturen

En kommentar på “Ulakullabacken, en magisk plats

  1. Jättefint inlägg! Vill minnas att jag läste i Rignells bok om att paret som ligger på den lilla kolerakyrkogården i skogen vid Everlövs kyrka sökte hjälp för sina åkommor (som visade sig vara förgiftning) hos kloka Hanna. Hon hade försökt använda tenn på något sätt tror jag…
    Sedan undrar jag om inte Sebastian nämnt något om en forna galgbacke i krokarna av Ulakullabacken, ja här finns mycket spännande att rota i 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *