Kulturens blogg

Telefonkiosken har anlänt

Måndag 6 maj anlände ett nytt bidrag till vårt friluftsmuseum, en telefonkiosk av modellen Pagod som ritades år 1900. Det här är samma modell som den allra första offentliga telefonkiosken i Sverige . Den har tidigare stått på Stortorget i Lund och har skänkts till Kulturen av Lunds kommun. Telefonkiosken har restaurerats av Folke Ackerman, som själv körde ner den med släp från Spånga.

Ska målas grön och röd
Just nu lyser stommen i orange, men det är bara grundfärg. Nu ska Kulturens målare Rickard Öhman ta fram penslarna och måla den i mörkt grönt och rött. Själva telefonen saknas ännu, och exakt hur vi går vidare och vilka eventuella funktioner telefonkiosken skulle kunna få är ännu bara på planeringsstadiet. Folke Ackerman berättar att det bara finns ett par exemplar kvar av kompletta trätelefoner med myntfack från tidigt 1900-tal.

Född år 1900
Modellen Pagod ritades enligt Folke Ackerman år 1900 av linjeingenjör Bj. Celion vid Kungliga Telegrafverket och tillverkades hos AB Falk & Son i Stockholm. Den första Pagoden placerades ut i Kungsträdgården 1901. På 1980-talet tog Ericsson upp tillverkningen av modellen igen. Då fanns inga ritningar kvar, så man fick ta isär alla delar och ta fram nya ritningar. Dessa ritningar köptes sedan upp av A-Service Trä & Metall, som är det företag som ”vår” restaureringsman Folke Ackerman arbetar i. Telefonkioskens stomme är av järn, taket är av koppar och spiran av brons. Trätrallen man står på är av ek. Vikten är 395 kg.


Telefonkiosker på film
Folke Ackerman har tidigare jobbat på Televerket, och har sedan 1970-talet både renoverat och byggt nya telefonkiosker av Pagod-modellen. Han har också telefonkiosker av många andra modeller, från olika tidsepoker. Han får ofta förfrågningar när ett filmteam behöver en telefonkiosk från ett visst årtionde – så kanske har du sett Folkes telefonkiosker på bio eller på teve.

Läs mer: 
Förberett för telefonkiosken
Telefonkiosk på väg till Kulturen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.