Kulturens blogg

Svea Hund-tyget kom med i sista minuten

bulldogg-tyget i utställningen Hasse och Tage
Foto: Carin Pålsson.

Har ni sett det färgglada tyget med bulldoggar på i Hasse och Tage-utställningen? Det kom med i utställningen i sista minuten :-) Peter Wide från Malmö var på invigning på Kulturen i Lund den 10 juni, och såg då att vi skulle inviga en utställning om Hasse och Tage några veckor senare. Han berättade för oss att han hade ett tyg designat av Hasse Alfredsson med bulldoggar på, och undrade om vi var intresserade av att låna det till utställningen. Och det var vi! Här nedanför kan ni läsa om storyn bakom tyget.

Peter Wide berättar själv:

Jag heter Peter Wide och är textilformgivare, utbildad på Konstfack i slutet av 60-talet och var i 30 år designchef på Almedahls i Kinna.

I början av 70-talet hade jag och min man Bo Ressle en inredningsaffär i Stockholm där vår specialitet var rullgardiner men vi hade också egendesignade möbeltyger. En dag kom Hasse Alfredsson in i vår affär för han hade fastnat för ett av våra tyger med blå prickar på oblekt botten. Mönstret var som en “kattfot” strött över ytan och Hasse associerade till tre kronor. Han undrade om vi ville applicera ett blomstermotiv på tyget som skulle fungera som en mellanaktsridå och knyta ihop ett “kunganummer” med deras version av “Blomsterfesten i täppan” till revyn Svea Hund. Vi accepterade och det blev en fantastisk ridå med en blomsterurna i mitten på ridån som var hela 70 kvadratmeter stor. Vårt största jobb och dessutom ett av de trevligaste på grund av Hasses och Tages vänlighet.

Inför premiären kom Hasse in med en mer privat beställning. Han hade ritat ett mönster med en bulldog och ville få det tryckt på ett bomullstyg. Det skulle användas för att sy upp en kimono till samtliga artister som en överraskning på premiärdagen. Jag gjorde en rapport på mönstret och fick det tryckt hos Ljungbergs (Sveriges främsta tryckare som bland annat tryckte Josef Franktygerna åt Svenskt Tenn).

I Svt:s Öppet arkiv kan man se hela revyn Svea Hund, och mellanaktsridån som Peter Wide berättar om kommer ner efter ca 19 minuter. Den röda bulldoggen från det specialtryckta tyget återkommer som bakgrund flera gånger under revyn.     

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.