Kulturens blogg

Stor fondmålning till Ida Ekelund-utställningen

Olle Ekström målar fonden i sin atélje
Olle Ekström målar fonden i sin atélje

Om du någon gång kikat på svartvita porträttfotografier från sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal har du säkert lagt märke till de vackra bakgrunderna i form av omsorgsfullt handmålade fondmålningar. Det var vanligt i fotoateljéerna att ha en uppsättning sådana fonder att variera mellan, gärna pittoreska och romantiska landskap. Sådana fonder använde även lundafotografen Ida Ekelund för sina porträttfotografier. Just nu byggs utställningen om henne och hennes bilder upp i Lindforska husets bottenvåning.

I ett av rummen gestaltas Idas fotostudio komplett med just en fondmålning, och mot den ska våra besökare kunna posera och själva ta sina gammaldags porträttbilder!

En fondmålning av det här slaget är dock inte helt lätt att skaffa fram idag. Kulturens pedagog Olle Ekström är även konstnär och fick i uppdrag att skapa en fond, fritt vad gällde motivet och detaljerna, men med inspiration från Idas fotografier och i den rätta historiska stilen. Fonden håller som bäst på att färdigställas i Olles ateljé i Öved. Linneduken fick specialtillverkas på grund av det ovanligt stora måttet på 3,5 x 3,2 meter.

Närbild av en del av fonden
Närbild av en del av fonden

Duken spändes upp på golvet och motivet blev förstås ett klassiskt landskap som Olle tecknat upp och målat till stora delar stående, med hjälp av kolstift och penslar fästa på långa skaft. En hög stege har fått fungera som utsiktplatå så att han kunnat se hur motivet fungerar på avstånd.

Fondmålning pågår!
Fondmålning pågår!

Olle gick under en tid om dekormålarlärling på några av Sveriges större scenografiverkstäder, bland annat Dramaten och Kungliga Operan i Stockholm, där fondmålningar av rejäla mått hörde till vardagsuppgifterna. Kunskaperna därifrån har han nytta av då och då även här på Kulturen!

Olle får försiktigt sätta sig på fonden när han målar, eftersom den är så stor.
Olle får försiktigt sätta sig på fonden när han målar, eftersom den är så stor.

Utställningen Jag ser dig – fotograf Ida Ekelund invigs den 7 september.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.