Kulturens blogg

Restaurering av portalen bakom caféet

Skisser och gammal och ny del av spira, som ska sitta på toppen av portalens stolpar.
Skisser och gammal och ny del av spira, som ska sitta på toppen av portalens stolpar. Foto: Maria Bohlin/Kulturen

Ni kanske har sett att det fattas något på "Lilla Torg", den stenbelagda ytan på baksidan av caféet? Här brukar det finnas en portal med inskription, som vi nu håller på att restaurera. Under arbetet är ett litet område längs planket avstängt.

Portalen är en rekonstruktion från en inkörsport från ett korsvirkeshus i Malmö, men överliggaren med snidad text är original. Texten lyder: ”Ora et Labora (Bed och arbeta). Christian Weier. Anna Krut Meier Anno 1688.” I mitten finns en sköld med ett bomärke.

Portalens stolpar var i väldigt dåligt skick, och hade delvis ruttnat. De var gjorda av fur, men de nya stolparna som vi ska sätta ner är gjorda av ek, som har bättre hållbarhet. Hela portalen förutom överliggaren, som är original, byts ut. För att skydda inskriptionen blir det precis som tidigare ett litet tak av brädor, den här gången av ekträ.

Portalen på sin plats för ett par år sedan. Redan här ser man att spirorna på toppen av stolparna är i dåligt skick.
Portalen på sin plats för ett par år sedan. Redan här ser man att spirorna på toppen av stolparna är i dåligt skick. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Just nu håller vår timmerman Fredrik Gustavsson på att svarva och tälja spiror till stolparna, alltså dekorationerna högst upp på stolparna. Han använder en av de gamla hårt slitna spirorna som förlaga, som du kan se på bilderna här nedanför.

Den gamla spiran, som är konstruerad av ett ”spjut” och en klot av trä.
Den gamla spiran, som är konstruerad av ett ”spjut” och en klot av trä. Foto: Maria Bohlin/Kulturen
Även spirans delar görs i ekträ, som är väldigt hållbart.
Även spirans delar görs i ekträ, som är väldigt hållbart. Foto: Maria Bohlin/Kulturen

Portalen kommer även fortsättningsvis att vara rödmålad. Den kommer förhoppningsvis upp under februari, men dörrarna kommer upp i ett senare skede.

 

 

4 kommentarer på “Restaurering av portalen bakom caféet

  1. Hej Petra!

   Jag ska be vår timmerman Olof Andersson skriva ett svar till er. Återkommer! 🙂

   Mvh Maria Bohlin, informatör

 1. Tack. Vi inväntar.

  Hur många timmermän har ni förresten på Kulturen? Har ni alltid haft yrkesutbildade timmermän?

  Mvh

  1. Hej igen Petra,

   Ursäkta att svaret dröjde lite. Vi har två timmermän på Kulturen nu. Vårt museum öppnade redan 1892, så vi har en lång historia och synen på hur man ska arbeta med kulturhistoriska hus har utvecklats ganska mycket under den tiden.

   Vår timmerman Olof Andersson gick en träteknisk utbildning på gymnasiet, med inriktning inredningssnickare. Efter att ha jobbat några år gick han sedan ”Bygghantverksprogrammet” vid Dacapo i Mariestad, som tillhör Göteborgs universitet (www.dacapomariestad.se). Man kan gå två eller tre år där. Han har sedan fortsatt att vidareutbilda sig genom olika kurser i olika hantverk. Han säger att det inte finns EN väg till att arbeta som timmerman, utan många olika.

   Han tipsar också om ”Timringsutbildning” på Sjöviks folkhögskola (www.sjovik.eu) och utbildningen ”Levande trä – med historia och hållbarhet i fokus” på Bäckedals folkhögskola (www.backedal.se).

   Hoppas det kan bli en liten början för din son att kolla upp dessa utbildningar, och sedan prata med en yrkesvägledare 🙂 Han är också välkommen att följa vår blogg och vårt facebookflöde för att se när vi håller på med restaureringar här. Våra besökare är alltid välkomna att prata med våra timmermän när de arbetar ute i friluftsmuseet! Ibland har vi också någon visning eller annan programverksamhet om byggnadsvård.

   /Maria Bohlin, informatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *