Kulturens blogg

Olles akvareller till lekutställningen Hans och Greta

Illustration med skog, pepparkakshus, flicke och pojke och björn.
Illustrationer: Olle Ekström/Kulturen

Som vi berättat tidigare gör vår pedagog Olle Ekström illustrationerna till vår kommande lekutställning Hans och Greta. Han har målat olika bilder i akvarell, som dels används inne i utställning och dels sätts samman till affisch, vykort, vepa med mera. Vill ni kika på bilderna redan nu?

Här kommer först det som verkligen signalerar sagan om Hans och Greta – pepparkakshuset. Förrädiskt lockande ska det ju vara, och det är verkligen Olles akvarell-version, med glaserade kakor och karamellstänger.

Akvarell som föreställer pepparkakshus
Akvarell av Olle Ekström/Kulturen.

Och här ett par av skogens djur, en björn och en ekorre. Och så häxans svarta katt, med lysande gröna ögon!

Akvarellmålningar av ekorre, katt och björn
Akvarell av Olle Ekström/Kulturen.

Vår pedagog Olle är utbildad på Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn, där han valde inriktningen måleri och därmed fick en gedigen hantverksmässig konstutbildning. Utställningens producent Johanna Lisberg Jensen och formgivaren Heidi Saikkonen tyckte att det skulle passa med det lite ”gammeldags” uttryck som handmålade akvarellbilder ger, och gav Olle uppdraget att tolka Hans och Greta-världen i akvarell.

Han har haft utställningsskisser och en presentation av utställningen att inspireras av, men har ändå haft ganska fria tyglar. Till utställningens väggar har han målat en skog som går från ljus till mörk, som vi berättade om i ett tidigare blogginlägg. Han har också gjort en siluettbild av häxan och hennes hus, som ska sitta på en annan vägg i utställningen. Den ser ni här nedanför.

Siluettbild med hus, fågel som landar på taket, häxa framför huset och omgivande landskap
Akvarell av Olle Ekström/Kulturen.

Olle berättar att akvarell-tekniken är oförlåtande, på så sätt att man får börja om från början om man gör misstag under processen. Jobbar man digitalt med bilder kan man oftast gå tillbaka och ångra, och spara i många versioner. När man målar akvarell måste man vara säker på från början hur man vill ha det, och följa den linjen.

– Det digitala är inte mitt språk, även om jag inte alls har något emot digitala bilder. Men jag gillar måleriets hantverk och det är det jag är utbildad inom, säger Olle.

Här nedanför ser ni Olles bild av huvudpersonerna i Bröderna Grimms saga Hans och Greta, som vi baserar vår lekutställning på. Bilden längst upp i det här inlägget är ett exempel på hur jag som skriver det här inlägget, informatör Maria Bohlin, har gjort collage av Olles bilder, med digitala verktyg.

akvarell som föreställer barnen Hans och Greta

Läs gärna våra tidigare blogginlägg om arbetet med utställningen:
Ljus och mörker i lekutställningen Hans och Greta
Hans och Greta-skogen växer fram

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *