Kulturens blogg

Ljus och mörker i lekutställningen Hans och Greta

En av formgivare Heidi Saikkonens skisser till lekutställningen Hans och Greta.
En av formgivare Heidi Saikkonens skisser till lekutställningen Hans och Greta.

Utställningsproducent Johanna Lisberg Jensen och formgivaren Heidi Saikkonen jobbar för fullt med vår kommande lekutställning Hans och Greta. Nu låter vi dig kika på ett par skisser!

Våra lekutställningar baseras alltid på kända barnböcker, och den här gången är det Bröderna Grimms saga om Hans och Greta som kommer att gestaltas. Johanna och Heidi har utgått från motsatsparen gott och ont, ljus och mörker. Barnen kommer att få utforska Hans och Gretas hem, skogen med olika djur, och häxans förrädiskt inbjudande pepparkakshus.

I skissen ovan kan man tydligt urskilja tre områden: ljuset, mellanriket och mörkret. När man kommer in i utställningen kommer man först till det ljusa området, med Hans och Gretas hem. Här har inspirationen hämtats från Bosmålatorpet, som är ett av de kulturhistoriska husen i vårt friluftsmuseum. Är ni bekanta med det fattiga småländska torpet från Bosmåla så kommer ni att känna igen tapeterna i Hans och Gretas hem!

Mellanriket är skogen, med djur av olika slag. Här finns det också ett björnide, som kommer att fungera som en läshörna som man kryper in i. Givetvis kommer det att finnas Hans och Greta-böcker i utställningen, från olika förlag med olika illustrationer.

En av formgivare Heidi Saikkonens skisser till lekutställningen Hans och Greta.
En av formgivare Heidi Saikkonens skisser till lekutställningen Hans och Greta.

I det mörka utrymmet finns Häxans pepparkakshus, med ugn och allt. Pepparkakshuset kommer se lockande ut med läckra kakor och karameller på fasaden, men det kommer också att vara lite läskigt… lagom läskigt hoppas vi. Utanför huset står buren där Hans satt när han skulle gödas och bli tjock. I lekutställningen kan man förstås rymma från buren.

Illustrationerna av skogen och av Hans och Greta vid häxans hus som man ser i skisserna är inspirationsbilder. Kulturens pedagog Olle Ekström kommer att skapa nya bilder till utställningen. Dem får ni kika på lite längre fram!

Lekutställningen Hans och Greta riktar sig till barn i åldern 3–8 år. Den öppnar den 17 februari 2019.

4 kommentarer på “Ljus och mörker i lekutställningen Hans och Greta

 1. Hej!

  En följdfråga är hur mycket kostar det för en skolklass på 24 elever och två vuxna att besöka er?

  1. Hej igen! Det är gratis för skolklasser!

   Om man som lärare har tagit ett ”Körkort” till Kulturen kan man även boka in besök på förmiddagar, när vi har stängt för vanliga besökare under perioden 16 september till 30 april. Har man inte ett Körkort till Kulturen får man komma under våra öppettider, men det är som sagt gratis 🙂

   Vänliga hälsningar
   Maria Bohlin, informatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.