Akta huvudet när du går in i Bosmålatorpet, dörröppningen är väldigt låg. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen
Torpet kommer från Bosmåla i Urshult i Småland och är byggt på 1850-talet. Hit flyttade Kristina Niklasson med sina sju barn 1890 och bodde kvar till 1923. Interiören är en rekonstruktion av deras hem vid sekelskiftet 1900.

Kristina kom från ett välbärgat hem och gifte sig 1874 med Karl Magnus Persson. Paret tog över Kristinas föräldrahem, men sålde gården 1887 för att köpa en ny, större gård. Köpet blev en dålig affär och paret hamnade på obestånd. Redan efter ett år tvingades de lämna gården med stora ekonomiska förluster i bagaget.

Åkte till Amerika

Karl Magnus bestämde sig då för att åka till Amerika för att få familjens ekonomi på fötter igen. När han reste iväg 1888 blev Kristina och barnen satta på undantag i en kammare på en granngård. Efter att Karl Magnus hade kommit till Amerika skickade han två brev, men sedan hördes det inget mer från honom.

Lyckades köpa torpet

För Kristina såg det mörkt ut. Hon hade nu ensam ansvar för parets sju barn: Edvard, Emilia, Maria, Anna, Elna, Klas och Knut. Med ekonomiskt stöd från kommunen lyckades Kristina få ihop 100 kr, så att hon kunde köpa det lilla torpet i Bosmåla. På så sätt kunde hon behålla vårdnaden om barnen, och slapp riskera att få dem utackorderade. Men den äldste sonen dog i TBC samma år som familjen flyttade till Bosmåla.

Dagsverken

Familjen fick sin magra försörjning genom att modern arbetade åt bönder i trakten. Hon spann ull och hjälpte till när det var tid för skördearbete. För att hålla svälten från dörren tvingades barnen ibland ge sig ut att tigga. Två av Kristinas söner åkte också till Amerika för att arbeta ihop pengar, och en av dem kom aldrig tillbaka till Sverige.

Höns i köket på vintern

Husdjuren utgjordes av några höns, som vintertid vistades i köket. På jordstycket kring stugan odlades potatis, kål och råg. Kristina bodde kvar i Bosmålatorpet fram till 1923. Då flyttade hon till sonen Klas, som hade kommit tillbaka från Amerika och bosatt sig i ett större hus, inte långt från Bosmåla.

Ett av få foton som finns på Kristina Niklasson. bilder är tagen efter att Kristina flyttat till sin son Klas hem 1923.
Ett av få foton som finns på Kristina Niklasson. bilder är tagen efter att Kristina flyttat till sin son Klas hem 1923.

Kallt och dragig stuga

Det här är en liten knuttimrad stuga, byggd helt i trä med låga väggar för att spara på det dyra timret. Taket är täckt med näver och torv. Om vintrarna blev det väldigt kallt i den dragiga stugan.

Lästips: 
Bosmålastugan, Kulturens egen bok om torpet och familjen Niklassons öde. Finns att köpa i museibutiken.

Omslaget till boken Bosmålastugan.

Plats på karta

Bosmålatorpet

Torp från Småland byggt 1850. Hit flyttade Kristina Niklasson med sina sju barn 1890 och bodde kvar till 1923
Bosmålatorpets trädgårdsland

Bosmålatorpets trädgårdsland och äng

Utanför Bosmålatorpet finns en liten äng, ett trädgårdsland och bärbuskar.

Från platsen