Kulturens blogg

Påklätt, minimalt eller mittemellan?

Baddräkt från 1920-talet.

Tillhör du dem som tycker det är måttligt roligt att behöva visa dig i badkläder på stranden? Då är du inte ensam! I en brittisk undersökning gjord 2010 uppgav över 70 % av de tillfrågade att det de fasade mest för under sommaren var att visa sig i baddräkt eller bikini på stranden. Ingen av de tillfrågade var män.

Bikiniatollen
1946 döpte fransmannen Louis Réard en tvådelad baddräkt efter Bikiniatollen där USA under åren 1946 till 1958 provsprängde atomvapen. Atollen, som ligger längst norrut bland Marshallöarna i Stilla havet, är sedan 2010 ett av UNESCOs världsarv. Tvådelade dräkter, starkt påminnande om bikinis finns avbildade redan på romerska mosaiker, bl a på Sicilien, men de användes då inte vid bad utan vid idrott och lek.

Antik "bikini" som användes vid idrottsutövning.
Antik ”bikini” som användes vid idrottsutövning.

Bikiniförbud
Det tog lång tid för den moderna bikinin att bli allmänt accepterad, i en del länder förbjöds användningen av bikini på stränder och allmänna platser. Genom filmstjärnor som Brigitte Bardot, Ursula Andress och Raquel Welch vilka bar bikini både på filmduken och privat, blev bikinin dock allt mer vanligt förekommande under 1960-talet. Inte minst Ursula Andress vita bikini från Bond filmen Agent 007 med rätt att döda (från 1962) gjorde mycket för att öka försäljningen av denna typ av badplagg.

Mer påklätt badmode igen
Under senare år har dock bikinin fått ökad konkurrens av mer heltäckande badplagg. Stilar som inspirerats av 1950-talets pinuppor, av 20-talets baddräkter med ben eller den nya burqinin, designad av Aheda Zanetti från Australien, ses allt oftare på stränderna. Men vill man verkligen vara heltäckande och ”retro” på stranden ska man kanske låta sig inspireras av 1850-talets badmode – eventuellt kompletterad med en samtida korsett för att uppnå önskat midjemått?

Text och urval av bilder: Karin Hindfelt, intendent på Samlingsavdelningen

Baddräkt från 1858
Baddräkt från 1858

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.