Kulturens blogg

Bakelser utan kalorier

Denna vecka är det den s.k. fruntimmersveckan då Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Madeleine, Emma, Emmy, Kristina och Kerstin har namnsdag. Grattis! Under medeltiden firade man under tiden 20–24 juli fyra kvinnliga helgon: Margareta av Antiochia, Praxedis, Maria Magdalena och Christina av Bolsena. År 1698 tillkom Sara, och 1755 togs Praxedes bort till förmån för Johanna, som tidigare haft namnsdag 15 december.

Som den läckraste prinsesstårta
Traditionellt firas namnsdagsbarnen ofta med en tårta – men varför inte istället fira med att ta en titt på de garanterat kalorifria ”bakelser” som scenografen Wanja Djanaieff skapat i rokokomontern i Herrehusets utställning Världen på Kulturen? I en monter med färger påminnande om den läckraste prinsesstårta, visas underbara exempel på 1700-tals fajans och såväl kinesiskt som europeiskt porslin, allt avsett för drycker som passar utmärkt till läckra bakverk. Här finns bland annat söta kannor och koppar avsedda för varm choklad, till exempel de som du ser på bilderna här nedanför.

Chokladkanna från 1700-talet som kan ses i utställningen Världen på Kulturen.
Chokladkanna från Berlin Königliche Porzellan Manufactur, tillverkad på 1770-talet.
Kopp tillverkad i Berlin på 1770-talet. Fatet saknas.
Kopp tillverkad i Berlin på 1770-talet. Fatet saknas.

Utsökt siden
Ta gärna också en extra titt på de underbart vackra sidentygerna på väggen i montern. Det är reproduktioner av så kallat Molnsiden, Yun jin, vävt för en Mingkejsarinna. Motivet visar parställda fiskar, som utgör symbolen för äktenskalig lycka, grenverk med persikor, granatäpplen och Buddhas hand. Tyget är vävt i Kina på Forskningsinstitutet för molnsiden i Nanjing, på en vävstol rekonstruerad efter 1600-talsmodell. Det kinesiska sidenet var tidigt en viktig handelsvara och var oerhört eftertraktat. Det äldsta exemplet på kinesiskt siden i Sverige är ett fragment som påträffats i Birka!

Riktiga bakverk
Skulle ni bli sugna på mer kaloririka saker efter titten i Herrehusets utställning Världen på Kulturen rekommenderas ett besök på vårt mysiga café! Välkomna!

En sommardag är det härligt att fika på caféets utservering, bland blommor och blad. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen
En sommardag är det härligt att fika på caféets utservering, bland blommor och blad. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *