Kulturens blogg

Lilla riksvapnet saknar sin krona!

I tisdags morse upptäckte vi att en del Lilla riksvapnet som sitter på våra entrégrindar har stulits! Kronan längst upp, som ni ser på bilden ovan, är nu borta. Vandalisering för skojs skull eller bara en dum grej en sen kväll, vem vet… Kanske har någon kronan hos sig och vill lämna tillbaka den?

Lilla riksvapnet är tillsammans med järngrindarna det sitter på en del av Lunds kulturhistoria. Redan 1748 sattes grindarna in i den mur som då omgav Lundagård. 1842 flyttades de till nuvarande Petriplatsen, och 1928 sattes grindarna på plats på Kulturen. När grindarna kom till Kulturen var lilla riksvapnet i väldigt dåligt skick. Men lät tillverka en kopia som sattes upp, och originalet förvaras i  Kulturens samlingar.

På den här akvarellen över Lilla Torg i Lund ser man till vänster grindarna och Lilla riksvapnet i Lundagårds mur. Akvarellen är målad av Gustaf Wilhelm Palm, sannolikt 1829. Detta foto av akvarellen är publicerat i boken Kulturen runt, utgiven 1977.

Eftersom vi nyligen renoverat muren, staketet och grindarna kring entrén är det extra tråkigt att riksvapnet inte är komplett nu. Stölden har polisanmälts.

Läs mer:
”Del av riksvapen på Kulturen stals” i Skånska Dagbladet.

2 kommentarer på “Lilla riksvapnet saknar sin krona!

  1. Väldigt tråkigt att höra, men vi får hoppas att den kommer tillbaka precis som delar av silvret som stals i Silverkammaren. Då kanske vi kan fira med en utställning om föremål som stulits men lämnats tillbaka. Tänker bl a på det klassiska fotot hos Widerbergs kött och Wiwen-pokalen i Modernismen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.