Kulturens blogg

Keep Swingin’, Hasse Alfredson!

Porträtt av Hasse Alfredson bredvid en vas med blommor i utställningen Hasse och Tage
Hans Alfredson 1931–2017

I söndags kom beskedet. Hasse Alfredson är död. Under söndagskvällen strömmade kärleksfulla vittnesmål och minnesord ut i radio, tv och sociala medier. De har fortsatt in i denna vecka. Orden som beskriver Hasse Alfredson är värme, humor, humanism, genialitet, glädje, kvalitet, generositet, lust och mer värme. Hasse var en multikonstnär, unik i sin bredd, sin kvicktänkthet och i sin produktivitet.

Jag har, som producent för utställningen Hasse och Tage på Kulturen, haft förmånen att gå igenom hela AB Svenska Ords arkiv som numera finns på Universitetsbiblioteket i Lund. Genom arkivet har jag lärt känna både Hasse och Tage, och genom arkivet framträder också många av de egenskaper som Hasse besatt.

Sofie Bergkvist, producent för utställningen Hasse och Tage
Sofie Bergkvist, producent för utställningen Hasse och Tage. Foto: Malin Kihlström
AB Svenska Ords arkiv på UB i
AB Svenska Ords arkiv på UB i Lund. Foto: Sofie Bergkvist.

I arkivet finns i stort sett alla Hasse och Tages manus – revyer och sketcher, böcker och filmer. Många manus har ändringar i marginalerna, strykningar, tillägg och anteckningar. Flera av ändringarna hamnade i slutversionen på scen. Orden var viktiga. I en intervju har han sagt att han såg sig själv främst som en skrivande människa. Hasse var mån om orden och noga med formuleringarna. Formuleringarna i manus är valda av en anledning och utmejslade med ett syfte. Denna noggrannhet blir tydlig i arkivmaterialet.

Manussida ur AB Svenska ords arkiv. Foto: Sofie Bergkvist.

 

Även om mycket i arkivet är färdiga texter, skymtar också den sprudlande, spontana personen som bubblade av idéer. Här och var finns en liten, rolig tecknad figur i kanten av ett papper, eller rent av en tom sida, där det på scen blev plats för improvisation. Programblad och andra trycksaker i arkivet har en mängd olika uttryck och stilar, oerhört varierat. Det visar på lekfullhet och skaparlust.

Manussida ur AB Svenska ords arkiv. Foto: Sofie Bergkvist.
Manussida med Lindeman-sketch. Foto: Sofie Bergkvist.

Kanske mer än något får man i arkivet också en känsla för hur produktiv Hasse var. Förutom sina projekt med Tage, skrev han flera egna böcker, gjorde egna filmer, framträdde i andras shower, i tv-program, på teater. Han skrev debattartiklar och gav ut skivor. Tempot med vilket han skapade denna mängd material är imponerande.

Programbladet till Gröna Hund. Foto: Sofie Bergkvist.
Om slag till lp-skiva revyn Gröna hund. Foto: Sofie Bergkvist.

En del av arkivet består av tidningsklipp, samlade och inklistrade med datum och källa angivet. Förutom något enstaka hemma-hos-reportage från 1960-talet, finns väldigt få artiklar om Hasses familj eller privatliv. Journalister försöker, men det tycks som att Hasse själv drog en ganska tydlig gräns mellan arbete och privatliv.

Att ha fått lära känna Hasse Alfredson lite grann har varit ett inspirerande privilegium. Även om Hasse själv inte kommer att skriva mer, kommer det han producerade att leva vidare länge till. UB kommer se till att hans material skyddas på bästa sätt för framtiden, och utställningen på Kulturen fortsätter skapa generationsbryggor ett tag till.

Som Hasse skulle sagt: Keep Swingin’!

Text: Sofie Bergkvist, producent för utställningen Hasse och Tage på Kulturen i Lund

Från invigningen av utställningen Hasse och Tage
Från invigningen av utställningen Hasse och Tage. Foto: Carina Pålsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *