Kulturens blogg

Katrinetorps dockskåpsutställning

Foto: Johanna Hermansson/Kulturen

Den 4 juli slår Katrinetorp Landeri upp portarna till sin årliga sommarutställning. Årets tema och namn på utställningen är ”Dockskåp & Miniatyrer”. Just nu pågår utställningsbyggandet för fullt! Kulturen är med och ställer ut 5 dockhus/skåp ur våra samlingar, alla med olika karaktär och utseende. Det är bland annat ett ”rappat” grårosa dockhus (KM 36906) tillverkat i papp daterat 1860. Ett annat för Kulturen märkvärdigt hus är det som på utställningen kanske kan tyckas simplast (KM 46178.1). Det är tillverkat av ett päronträd som en gång växt inne på Kulturen och högst troligt är det också tillverkat här på den tiden då Kulturen huserade konstslöjdanstalten i vilken skickliga hantverkare ingick.

Foto: Johanna Hermansson/Kulturen

Sist tänkte jag även nämna dockskåpet som vi även möblerat med ca 200 tillhörande föremål (KM 49095). Skåpet skänktes till Elisabeth Bojsen av en fröken Lindberg i början av 1900-talet. Elisabeth kom sen att i nästan hela sitt liv samla på interiör för att inreda de 6 rummen. Skåpet blev till och med uppmärksammat av Helsingborgs Posten i december 1939. Detta förevigade Elisabeth genom att klippa ut notisen och monterade i en ram som kom att hänga i dockhusets vardagsrum. Citerat ”På andra sidan har bl.a. doktorinnan Lisa Bojsen ett alldeles utsökt dockskåp från senaste sekelskiftet, där man inte minst fäster sig vid en samling familjeporträtt i miniatyr”. Varför inte ta en titt själv?

Läs mer om Katrinetorp och hur du hittar dit här: http://www.malmo.se/katrinetorp

Text: konservator Johanna Hermansson

4 kommentarer på “Katrinetorps dockskåpsutställning

 1. Hej, hoppas att dockskåpsutställningen är lyckad, trist bara att ni lagt ut så få bilder.

  1. Hej Eva!

   Dockskåpsutställningen är på Katrinetorp i Malmö, det är därför vi inte har fler bilder. De har lånat in dockskåp från Kulturens samlingar.

   Vänliga hälsningar
   Maria Bohlin, informatör

 2. Hur länge pågår dockskåps-utställningen? Om den är kvar hela september, ämnar vi göra ett besök. Tacksam för svar!

  1. Hej Kerstin!

   Tyvärr inte, Katrinetorps sommarutställning pågick under perioden 4 juli-18 augusti.

   Vänliga hälsningar
   Carina Rundberg, koordinator

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *