Kulturens blogg

Jenny Lind 200 år – utlån av föremål till utställning

Ask framtagen för Jenny LInd-klippdockor. Ur Kulturens samlingar. Foto Kulturen.
Ask framtagen för Jenny LInd-klippdockor. Ur Kulturens samlingar. Foto Kulturen.

För exakt 200 år sedan idag, den 6 oktober 1820, föddes operasångerskan Jenny Lind. Idag invigs också Jenny Lind 200 år på Torups slott, på  Malmö stad-ägda Torups slott, och vi har lånat ut några föremål från våra samlingar till utställningen.

Jenny Lind (1820–1887) hade en fantastisk karriär. Från en omtumlande uppväxt i fosterhem kom hon till teaterskolan i Stockholm och gjorde sin debut på talscenen. Snart upptäckte man hennes sång och hon gjorde kometkarriär på scener över hela världen. Hon kallades den svenska näktergalen och var 1800-talets mest firade och älskade sångare. En superstjärna som dyrkades av en hel värld.

Utställningen består av foton, teckningar, texter, föremål och klänningar. Bilden ovan visar en ask från våra samlingar som visas i utställningen. Vi har också lånat ut en tavla, en skulptur och en parfymflaska med ”Jenny Lind” ingraverat i botten.

Den vackra asken med Jenny Lind avbildad på framsidan är framtagen för klippdockor, och vi har ytterligare en ask i våra samlingar.

Klippdockor från 1800-talet som föreställer operasångerskan Jenny Lind. Foto: Kulturen
Klippdockor från 1800-talet som föreställer operasångerskan Jenny Lind. Foto: Kulturen

Ni kan se klippdockorna i utställningen Ting för lek. Det finns också kopior av klippdockorna i pianorummet på andra våningen i Thomanderska huset. Det är ett rum som är avgränsat med glasdörrar, så man kan inte gå in. Men man ser klippdockorna om man tittar noga!

Mer info om utställningen Jenny Lind 200 år på Torups slott hittar du på Malmö Stads hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *