Kulturens blogg

Härliga dagar på Kulturens Östarp

Gässen Kåre och Märta bor vid dammen vid Vattenmöllan. I bakgrunden ser man Möllegården (där gårdsbrukaren bor), vindmöllan, brytestugan och malttorken i det vackra kulturlandskapet. Foto: Jessica Ljung/Kulturen

Vår värd på Kulturens Östarp, Jessica Ljung, har skickat en hälsning från Kulturens Östarp om vad som händer där just nu. Vilken tur att hon kan fånga en del av det med sin kamera!

I trädgården sandbadar hönsen och letar insekter och annat gott. Äppelträden blommar, ormbunkarna rullar ut sig och Smörbollarna lyser gula. Om man följer Kärleksstigen ner från trädgården mot kalvhagen hittar man en fin plats där man kan slå sig ner och fika på ”naturliga” pallar.

Det var många som besökte oss vid Säsongsstarten med djursläpp den 1 maj, och då var de våryra kultingarna en favorit för många. Nu har kultingarna, som är av lantrasen Linderödsgris, växt till sig en del sedan de föddes i början av april, som du kan se på Jessicas bilder här.

Klicka på bilderna för att se dem i större format med bildtexter

Ankungarna har kläckts i ett par omgångar. De tre äldsta håller redan på att byta dunen mot fjädrar och ser nästan ut som sin mor nu. De två yngsta ankungarna har precis fått börja vara i dammen med de andra. Även de växer så det knakar. Vill de inte komma in på kvällen går det att locka dem med Blekinges landskapsflagga – Blekingeankor som de är!

Är du på Östarp kan du också hålla utkik efter storkar. Under den senaste tiden har det nästan dagligen flugit flera storkar över Östarp rapporterar vår värd Jessica, och vid ett par tillfällen har man kunnat se en av dem promenera runt i kohagen i jakt på mat. Vi hoppas såklart att de stannar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *