Kulturens blogg

Fasadrenovering av Hökeriet

Hökeriets fasader målas med traditionell kalkfärg. Foto: Linnéa Stolle/Kulturen
Hökeriets fasader målas med traditionell kalkfärg. Foto: Linnéa Stolle/Kulturen

Ni kanske har märkt att Hökeriet haft stängt ett tag? Det beror på att vi renoverar fasaden, den är snart fin och hel och gul igen. Vi ska också sätta upp ett nytt plank mot innergården. När det är klart ska Hökeriets vänner städa bort byggdammet från lokalerna, och i början av oktober bör de kunna öppna upp sekelskiftesbutiken igen. Här berättar Kulturens byggsamordnare Linnéa Stolle om renoveringen:

Tunt lager sandkalk
Just nu håller murarna Maja Bernerman och Jolina Ånstrand från Byggnadsvård i Fokus på att måla fasaden mot gatan med traditionell kalkfärg. Skadorna som fanns i den gamla putsen har lagats, den tidigare sockeln av cementputs har knackats bort och den ursprungliga spritputsade sockeln i kalkbruk har återskapats. Fasaden har tidigare blivit putsad med ett hårt cementhaltigt bruk, som gjorde att kalkfärgen släppte från fasaden. För att kunna måla huset med kalkfärg igen har det lagts på ett tunt lager sandkalk innan det målades.

Gavelröset
Nästa steg i arbetet blir att borsta, sandkalka och slutligen måla gavelröstet och sidan in mot innergården. Arbetet beräknas vara färdigt inom de närmaste veckorna. Slutligen kommer gavellisten, som även den återställts till sitt tidigare utseende, att målas med linoljefärg.

Planket från år 1900 rekonstrueras
Snart kommer även ett alldeles nytt plank att sättas upp mot innergården. Det har tillverkats enligt konstens alla regler av handhyvlad kärnfur av Branders Snickeri i Malmö, utifrån det plank som stod där år 1900. Se fram emot stans finaste plank!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *