Kulturens blogg

Extra julöppet på Hökeriet

Essie Karlsson och Anne-Marie Roth i Hökeriet. Foto: Maria Bohlin/Kulturen

Hökeriet – Kulturens gamla speceributik på S:t Annegatan 9, nära Kulturen i Lund – har extra julöppet just nu, och jag och ett par kollegor från Kulturen passade på att göra ett besök. Vi träffade Essie Karlsson och Anne-Marie Roth, två av de tio damer som driver den gamla butiken vidare genom ideellt arbete i föreningen Hökeriets vänner. I vanliga fall håller de öppet lördagar och söndagar kl 12-16, men nu innan jul har de alltså utökat öppettiderna.

Klicka på bilderna för att se dem i större format!

Damerna bjöd på kaffe i den lilla cafédelen, och Essie berättade att många av den sista hökarens möbler och föremål finns kvar därinne. Hans skrivbord står kvar vid fönstret (även om det nu fungerar som cafébord med duk på), där bakom står soffan som hökaren vilade middag på, den gamla telefonen hänger kvar på väggen liksom en klocka och tavlor med bilder av kungligheter. Och så visar hon kikhålet i dörren, som han kunde kika ut i butiken genom.

Ute i butiken kan man titta på en fin samling gamla förpackningar på hyllorna, och så finns det förstås massor av gammeldags saker att köpa. Just nu har de laddat upp med massor av julsaker.

Det är väldigt, väldigt mysigt inne i Hökeriet! Hoppas bilderna knäppta med mobilkamera kan återge en liten aning av det.

Julöppet Hökeriet:

18-21 december kl 13-18

Lördag 22 december kl 12-16

Söndag 23 december stängt

Läs mer om Hökeriet

 

 

2 kommentarer på “Extra julöppet på Hökeriet

 1. Hej,
  Vi är en grupp elever på gymnasiesärskolan Vipans nationella program, handel och administration, som skulle vilja göra ett studiebesök i hökeriet den 17 december mellan klockan 13.00-14.00. Gruppen består av elva elever, varav en i permobil, och två lärare och en elevassistent.
  Kan det vara möjligt?
  Med vänlig hälsning
  Margaretha Källqvist, lärare

  1. Hej Margaretha!

   Vad kul att ni är intresserade av Hökeriet. Det är föreningen Hökeriets vänner som jobbar i butiken och tar emot studiebesök. För att boka ett besök kan du ringa Eva Leijonhufvud-Lundqvist som är ordförande i Hökeriets vänner på telefonnummer 0702-20 54 93 eller 046-12 06 93.

   Vänliga hälsningar
   Maria Bohlin, informatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *