Kulturens blogg

Etnologistudenter hängde utställning

I dag kom en hel klass med etnologistudenter hit med sina lärare och hängde en liten utställning om Mötesplatser. Ni kan se den utanför Auditoriet, på andra våningen i entréhuset Vita huset.

  
  
Klicka på bilderna för att se dem i större format.  

Det är nu andra terminen i rad som Kulturen samarbetar med  Etnologistudenter vid Lunds universitet kring en etnografi-övning som resulterar i en utställning. Denna gång är temat Mötesplatser. Samtidigt som övningen är ett moment i grundutbildningen i etnologi blir det insamlade materialet också en del i Kulturens långsiktiga arbete med att samla in material och kunskap om staden Lund.

– Det är ögonblicksbilder från Lund våren 2014 som kommer att sparas i vårt arkiv, så att framtidens människor kan få en bild av Lund i dag, säger Charlotte Åkerman som är chef för Samlingsavdelningen på Kulturen.

Materialet som sparas i arkivet består av intervjuer som studenterna har gjort med människor på en utvald mötesplats samt observationsprotokoll och visuellt material som foton och skisser.

Blivit ett nyckelord
Ordet mötesplats blivit ett nyckelord i stadsplanering och i talet om ”den goda staden”. Men ordet mötesplats kan betyda väldigt olika saker. Vilken betydelse har mötesplatser för människor, och vad säger mötesplatserna om vår samtid? Studenterna Johannes Bengtsson, Andreas Mårtensson och John-Michael Mayol valde väntsalen på Lunds station för sitt fältarbete.

– Vi tänkte att de ofrivilliga mötena i väntsalen kunde vara intressant, säger Johannes Bengtsson.

När de studerade lokalen såg de att bänkarna är avdelade och och på stora skyltar varnas det för ficktjuvar, vilket inte skapar en känsla som uppmuntrar till att vara social. De kunde tydligt se hur objekten i rummet styrde det mänskliga beteendet. De flesta som såg tidningsstället med Platsjournalen tog upp en tidning och läste till exempel.

– Vi frågade oss varför det är just Platsjournalen som har placerats i väntsalen, säger John-Michael Mayol.

Diskreta observationer
Anders Mårtensson berättar att fältövningen var ett tillfälle att använda de metoder som de har lär sig på föreläsningarna. De intervjuade, tog bilder och observerade. En etnolog som observerar ska påverka den miljö som observeras så lite som möjligt, så studenterna försökte vara diskreta. Men de märkte att de inte väckte någon vidare uppmärksamhet när de antecknade och skissade.

– Alla är så inne i sina världar, med sina mobiltelefoner och laptops, och de flesta är så vana vid att det fotas omkring dem, säger John-Michael Mayol.

Tom Ó Dell, professor i etnologi och kursansvarig, tycker att eleverna blir mer motiverade av samarbetet med Kulturen.

– Det är på riktigt, och det resulterar i en utställning som Kulturens besökare kan titta på. Jag tycker det blev en kul spridning med olika typer av mötesplatser, säger han.

Läs mer: 
Presentation av utställningen

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *