Kulturens blogg

Besökare kompletterade kaminen

Arbetarbostaden är en av de miljöer på Kulturen som många besökare verkar fästa sig lite extra vid. En av dem är Sten Lignell i Trelleborg. Sten var här veckan innan julstöket och upptäckte då att den så kallade mitraljösen, alltså järnkaminen av modell Husqvarna No 51 som står i huset, inte var komplett. Det saknades delar, en distansring och en genombruten kupol krönt av en urna.

Modellen Husqvarna No 51 tillverkades under tidigt 1900-tal och var alltså inte ny när den sattes in i rummet. På platsen stod tidigare en kakelugn som revs någon gång 1927-1928. Kanske saknades delarna till kaminen redan då – det vet vi inte. Men Sten var vänlig nog att erbjuda oss de delar som saknades då han hade dubbletter av dessa till sin egen kamin av samma modell. Kulturen tackar så mycket!

Nästa gång någon av oss pratar med Nils och Siris Anderssons dotter Siv kommer vi att förhöra oss om hon minns om det fanns en kupol till kaminen. Och till dess att vi vet hur det ligger till med den saken så kan ni beskåda den kompletta kaminen i Kulturens Arbetarbostad!

kaminen i arbetarbostaden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *