Öppettider sept–april: tisdag till söndag kl 12–16

Samlingar

Är du intresserad av historiska föremål? Kulturen är ett museum med stora samlingar av kulturhistoriska föremål inom t ex design, konst, keramik, foto och textiler. Vi har också en stor samling arkeologiska fynd från Lunds medeltid.

I ca 130 år har museet samlat in historiska föremål och objekt från Skåne, Sverige och världen. Samlingarna omfattar allt från byggnader, fordon, möbler och kläder till konst, husgeråd, leksaker och vapen. I vårt magasin finns i dag cirka 2,5 miljoner föremål. Kulturens mest intensiva insamlingsperiod var under 1900-talets första hälft. Vi samlar fortfarande, men mer restriktivt och mer målinriktat än tidigare, då det finns gränser för hur stora våra magasin kan bli och hur mycket konservatorerna kan ta hand om.

Bilden ovan visar det första föremålet som samlades in till Kulturen. Det är en bägare av silver, tillverkad av Axel Johan Limnell i Växjö 1782. Georg Karlin köpte bägaren på midsommardagen 1882 hos Per Nilssons barn i Kilhult, Svenköps socken. Bägaren kallades i den trakten för söllstobb, det vill säga silverstop, och användes som brännvinsglas.