I ca 130 år har museet samlat in kulturhistoriska föremål och objekt från Skåne, Sverige och världen. Samlingarna omfattar allt från byggnader, fordon, möbler och kläder till konst, husgeråd, leksaker och vapen. I vårt magasin finns i dag cirka 2,5 miljoner föremål. Kulturens mest intensiva insamlingsperiod var under 1900-talets första hälft. Vi samlar fortfarande, men mer restriktivt och mer målinriktat än tidigare, då det finns gränser för hur stora våra magasin kan bli och hur mycket konservatorerna kan ta hand om.

Bilden ovan visar det första föremålet som samlades in till Kulturen. Det är en bägare av silver, tillverkad av Axel Johan Limnell i Växjö 1782. Georg Karlin köpte bägaren på midsommardagen 1882 hos Per Nilssons barn i Kilhult, Svenköps socken. Bägaren kallades i den trakten för söllstobb, det vill säga silverstop, och användes som brännvinsglas.

Bakom kulisserna

Hilma och Bror Paulsson som gifte sig i Lunds Domkyrka 1923. Foto av Ida Ekelund ur Kulturens samlingar, personerna identifierade av en privatperson. KM 93676.494

Respons på Ida Ekelunds bilder

Vårt pressmeddelande och vårt Bakom kulisserna-inlägg om att tusentals av Ida Ekelunds bilder från 1920-talets.. Läs mer »