Program

Kulturarvsdagen 2024: I de överlevandes spår – en vandring

Personal i vita förkläden och hättor delar ut mat och dryck till kvinnor i 40-talsklänningar. Svartvit bild.
Personal delar ut mat till kvinnliga före detta koncentrationslägerfångar i Idrottshallen i Lund. På baksidan står det skrivet med bläck "Lund maj 1945 Aurella har tagit för sig". Foto EW Fischer, ur Kulturens samlingar.
Kulturen i Lund – Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund
söndag 8 september 13:00 – 14:30

Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga temadag som ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet. 6–8 september firas kulturarvets temadagar i hela Sverige.

I de överlevandes spår är ett vandringsspår som tar dig till sju platser i Lund. Där kan du lyssna till korta berättelser om några av de människor som kom hit, till följd av nazisternas förföljelser under andra världskriget. 1943 sökte danska judar skydd här från det ockuperade Danmark och 1945 kom tusentals fritagna fångar från koncentrationslägren i Europa.

Idag kan du följa med museipedagog Annika Mandahl på en vandring till tre av de sju platserna som är knutna till I de överlevandes spår. Du får höra om det unika material som vandringen har haft som utgångspunkt. Före eller efter visningen kan du besöka Kulturens permanenta utställning Att överleva – Röster från Ravensbrück, där delar av materialet ställs ut.

Samling är på framsidan av entrébyggnaden, Vita huset. Gå och checka in din biljett i entrén först.

Biljettpriser: 150 kr för vuxna, 100 kr för pensionärer & studenter; 50 kr för Kulturens medlemmar. Besökare 0–18 år 0 kr, men behöver boka plats. Entré till museet ingår i biljetten! Begränsat antal biljetter, endast 20 platser.

Förköp biljett

Förköp av biljetter via webben kan göras fram till programstart. Du måste kunna visa upp giltigt medlemskort/studentkort i entrén om du väljer en rabatterad vuxenbiljett. Kulturarvskortet gäller inte för förköp till evenemang.

Observera att ångerrätten inte gäller för biljett till evenemang. Det innebär att vi inte har möjlighet att göra en återbetalning om du ångrar ditt köp eller inte har möjlighet att gå på evenemanget.