Katja Geiger (1920-2017) med varumärket Katja of Sweden var Sveriges första internationellt kända modeskapare. Hon skapade lättskötta, bekväma kläder och skor för den moderna kvinnan och gjorde succé utomlands. Den rikt illustrerade boken "Katja of Sweden", producerad av Kulturen, finns att köpa i museibutiken!

Foto: Lovisa Smedman/Kulturen

I boken beskriver författarna hur Katja Geiger drev sina estetiskt och tekniskt utmanande idéer, och hur hon målmedvetet styrde stora företag för att skapa ett nytt slags mode, i samarbete med nytänkande formgivare och fotografer. Boken är rikt illustrerad med foton tagna av samtida framstående fotografer som Claës Lewenhaupt och Georg Oddner. Här finns en skatt av mönsterprover, skisser och plagg som Katja skänkt till Kulturen i Lund. Boken innehåller dessutom berättelser från personliga möten med Katja och arkivmaterial samlat genom åren.

Uppslag ur boken ”Katja of Sweden”.

Lång relation till Kulturen

Katja hade en lång relation till Kulturen i Lund och återkom livet igenom till hur viktigt mötet med Kulturens samlingar var för henne och för hennes utveckling som formgivare. År 2011 skänkte hon allt hon hade kvar av sin egen design till museet. Tyngdpunkten i gåvan var modeplagg och arkivmaterial från 1960- och 1970-talen, en tid då designern var på topp. Den tidsperioden blev också fokus i utställningen Katja of Sweden som Kulturen producerade 2019, och som fortfarande visas som vandringsutställning på andra svenska museer. Nu känns det naturligt att lyfta fram Katjas generösa gåva av modeplagg, skor och arkivmaterial på ytterligare ett sätt – i en praktfull bok.

Uppslag ur boken ”Katja of Sweden”.

I boken skriver Charlotte Åkerman, chef för samlingsavdelningen på Kulturen, om den fina gåvan Kulturen fick, men också om Katjas liv, karriär och produktion. I ett kapitel berättar Tonie Lewenhaupt för första gången hur det var att arbeta med Katja kring marknadsföring och produktion, men också med att styla fotomodellerna när maken Claës Lewenhaupt fotograferade Katjas design.

Sven Fristedts slingrande vilda mönster Sargassohavet i svart och vitt från Katja of Swedens vårkollektion 1965. Foto: Claës Lewenhaupt.

Egna mönster och samarbeten

Katja samarbetade med många mönsterformgivare under åren. Anna Lindqvist, som är intendent på Kulturen, presenterar Katja som mönstertecknare och hennes samarbete med ledande samtida konstnärer och designers som skapade mönster till Katjas modeplagg. Anna har dessutom skrivit ett kapitel om det goda samarbete Katja hade med Titti Wrange och hennes Anna-modeller kring design och tillverkning av tyghattar och mössor som matchade Katjas plagg.

Samtidens bild av Katja

Dessutom har vi velat att Katja själv ska få komma till tals i boken, och därför har vi lagt in Katja-citat här och där. En samling tidningsurklipp ger också samtidens bild av Katja of Sweden.

– Det här är en bok för mode- och designintresserade. Vi vet att det finns ett stort intresse även bland unga människor idag för Katja of Swedens design, säger Charlotte Åkerman som är chef för Kulturens samlingsavdelning och bokens redaktör.

Bokens titel: Katja of Sweden

Pris: 395 kr. Portokostnad 50 kr för ett ex av boken om du vill ha den hemskickad (se mer info nedan).

Försäljningsställe: Museibutiken på Kulturen i Lund. Om du inte kan komma till butiken kan du få boken hemskickad mot portokostnad, 50 kr för ett ex av boken. Mejla då [email protected].

Redaktör: Charlotte Åkerman

Redaktion: Charlotte Åkerman, Anna Lindqvist, Carina Rundberg, Maria Jörgel Andersson, Anna Sanfridsson, Åsa Tornborg

Grafisk form: Maria Jörgel Andersson

Tryck: Exakta Print AB, Malmö 2021

ISBN: 978-91-981364-9-4

 

Byxdress från vårkollektionen 1967. Materialet är 3T-jersey, ett lättskött material som Katja tog fram tillsammans med MMT. Mönstret heter Geisha eller Margueriter. Foto: Claës Lewenhaupt.
Sven Fristeds romantiska mönster Orienta eller Aniara, med expressionsistiskt målade böljande blommor, ingick i Katja of Swedens Boutiquekollektion Blommande universum från 1964. Matchande hattar tillverkade av Titti Wrange, Anna-modeller. Foto: Claës Lewenhaupt.