Kulturens blogg

Visitkort och albuminpapper

Till vänster: Beata och Anna Löfgren. Fotograf Georg Gleerup, Lund, 1860-talets början till 1874. Till höger: Väktaren Henrik på Tuna slott i Lund med sin vakthund. Fotograf August Korfitzen, Mårtenstorget, Lund, 1876–1896. Båda bilderna finns i Kulturens samlingar och visas i utställningen Klädd för porträtt.
Till vänster: Beata och Anna Löfgren. Fotograf Georg Gleerup, Lund, 1860-talets början till 1874. Till höger: Väktaren Henrik på Tuna slott i Lund med sin vakthund. Fotograf August Korfitzen, Mårtenstorget, Lund, 1876–1896. Ur Kulturens samlingar.

Fotografins historia är fylld av tekniker som skapades genom kreativitet och behov för att fotografin skulle kunna fungera i sin samtid. I vår nyinvigda utställning Klädd för porträtt kan man se exempel på material som inte används idag, men som en gång i tiden var högsta mode och hade stor spridning.

I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet var det populärt att gå till fotografen för att ta sitt porträtt istället för att som tidigare få sitt porträtt målat. Att få sin bild på visitkort var högsta mode. Bildernas storlek var cirka 6,5 x 10,5 cm. Man bytte bilder med varandra och samlade på dem i album. Det blev en statusmarkör att kunna gå till fotografen och skaffa visitkort att dela ut.

Bilderna togs i ateljé på ett glasnegativ och kopierades sedan på ett fotopapper. Det vi ser här är ett albuminpapper som är belagt med en ljuskänslig lösning av äggvita och silvernitrat. Ytan är blank och den tunna pappersbilden är klistrad på en kartong vars baksida är rikt smyckad och fylld med uppgifter om fotografen och dess verksamhet.

Den unge mannen är fotograferad i Umeå i slutet av 1800-talet. En del av studion har förvandlats till en utomhusscen med träd i bakgrunden och ett staket av björk. Det syns att han är stolt över sina fina kläder: skärmmössa, tvärrandig skjorta, kort slips med kravattnål, svarta långa byxor och kängor. Bältet har dubbla knäppen strax till höger syns klockkedjan. Fotograf Hanna Lundborg. Visas i utställningen "Klädd för porträtt" på Kulturen i Lund.
Den unge mannen är fotograferad i Umeå i slutet av 1800-talet. En del av studion har förvandlats till en utomhusscen med träd i bakgrunden och ett staket av björk. Det syns att han är stolt över sina fina kläder: skärmmössa, tvärrandig skjorta, kort slips med kravattnål, svarta långa byxor och kängor. Bältet har dubbla knäppen strax till höger syns klockkedjan. Fotograf Hanna Lundborg.

De tidiga albuminbilderna var enklare i sin utformning både motivmässigt och vad gäller kartongens baksida.

Text: Viveca Ohlsson, fotograf på Kulturen

Beata och Anna Löfgren.<br /> Fotograf Georg Gleerup, Lund, 1860-talets början till 1874. Ur Kulturens samlingar.
Beata och Anna Löfgren.
Fotograf Georg Gleerup, Lund, 1860-talets början till 1874.
Väktaren Henrik på Tuna slott i Lund med sin vakthund. Fotograf August Korfitzen, Mårtenstorget, Lund, 1876–1896. Ur Kulturens samlingar.
Väktaren Henrik på Tuna slott i Lund med sin vakthund. Fotograf August Korfitzen, Mårtenstorget, Lund, 1876–1896.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *