Den unge mannen är fotograferad i Umeå i slutet av 1800-talet. En del av studion har förvandlats till en utomhusscen med träd i bakgrunden och ett staket av björk. Det syns att han är stolt över sina fina kläder: skärmmössa, tvärrandig skjorta, kort slips med kravattnål, svarta långa byxor och kängor. Bältet har dubbla knäppen strax till höger syns klockkedjan. Bilden är beskuren. Fotograf Hanna Lundborg KM Arkiv 174.29
Tidigare
6 okt, 2018 – 6 jan, 2019

Fotografin var en av flera stora tekniska utvecklingar och uppfinningar under 1800-talet. Sedan dess har fotografin varit intimt förknippad med samhället och människorna. Klädd för porträtt – fotografier ur Kulturens samlingar visar hur människor iscensatt sig själva genom den klädsel de valt inför fotograferingen. De flesta bilderna är tagna runt åren kring sekelskiftet 1900 och fram till omkring år 1930.

När vi nu likt detektiver har gått igenom Kulturens fotografiska samlingar kan vi få perspektiv på oss själva, se sammanhang och jämföra då och nu. I utställningen visar vi 25 fotografier i stort format, men vi visar även originalbilderna i en monter.

Våra ledord för urvalet har varit kön, tid och samhällsklass, men vi har också noterat sådant som kan betraktas som fult eller fint, gammalt eller modernt.

De allra flesta av bilderna är tagna av professionella fotografer, men ett mindre antal är tagna av amatörer. De som gick till en professionell fotograf hade alltid något de ville berätta, vilket avspeglar sig i klädseln. Amatörfotografierna är mer snapshots tagna i stunden, även om det finns exempel på iscensatta amatörbilder.

Bilder säger olika saker beroende på vem som är betraktare. Det vi ser är inte alltid det fotografen såg eller det som den fotograferade ville förmedla. Varje tid gör sin tolkning.

Lilian Borglin fotograferad i Lund av Ida Ekelund på 1920-talet. Foto ur Kulturens samlingar. Visas i utställningen Klädd för porträtt.
Lilian Borglin fotograferad i Lund av Ida Ekelund på 1920-talet. Foto ur Kulturens samlingar.

 

Karta som visar byggnadens position där utställningen äger rum

Hoppa över karta och gå till beskrivning om byggnaden

Textilhallen

Textilhallen stod klar 1960 och är ritad av Klas Anshelm. Det är en utställningshall, speciellt anpassad för ljuskänsliga textilier.
Läs mer
Visas i Textilhallen på Kulturen i Lund
6 okt, 2018 – 6 jan, 2019