Kulturens blogg

Sista detaljen avslutas på Vita husets renoverade fasad

Nicklas från Byggnadsvård i fokus målar flygelns sockel med grå silikatfärg. Vita huset på Kulturen i Lund.
Nicklas från Byggnadsvård i fokus målar flygelns sockel med grå silikatfärg Foto: Maria Bohlin/Kulturen

Nu målas sockeln på baksidan av Vita husets flygel med grå silikatfärg, den sista detaljen i arbetet med att restaurera Vita husets fasad. Restaureringen har gjorts i etapper med start våren 2015.

Baksidans flygel byggdes av J M Sjögren 1887, men då bara två våningar hög. Den tredje våningen byggdes i slutet på 1920-talet, när Kulturen hade köpt huset. Förra sommaren/hösten renoverades flygelns fasad av Byggnadsvård i Fokus – etapp 3 av detta stora restaureringsarbete.

Hantverkarna kommunicerade hela tiden med Kulturens bebyggelseantikvarie Carita Melchert om vad som kom fram när den gamla putsen togs bort. Vi hittade gamla dekormurade partier, men tyvärr var teglet i för dåligt skick för att vi skulle kunna frilägga dekoren. Den syns dock som en blindering under den nya putsen.

Vi hittade också tre blindfönster. Vi vet inte om de har gjorts som dekor eller om det suttit fönster där från början.

Nicklas från Byggnadsvård i fokus målar flygelns sockel med grå silikatfärg Här syns de tre blindfönstren som kom fram under fasadrenoveringen av flygeln. Vita huset på Kulturen i Lund
Nicklas från Byggnadsvård i fokus målar flygelns sockel med grå silikatfärg Här syns de tre blindfönstren som kom fram under fasadrenoveringen av flygeln. Foto: Maria Bohlin/Kulturen

Vi har valt att måla sockeln på Vita huset med grå silikatfärg. Det håller bättre i fuktiga miljöer (skånsk vinter :-/ ) än kalkfärg, som resten av huset är målat med.

Silikatfärg industrialiserades under 1800-talet, men färgmetoden upptäcktes redan på 1500-talet. (källa)

Den som vill kan läsa mer om restaureringen av Vita husets fasad i våra blogginlägg.

Är du intresserad av hantverket kan också följa delar av restaureringen etapp 2 och 3 på Byggnadsvård i fokus Youtubekanal. Det senaste inlägget är ”Handstockning hörnor vid putslist”. 

Nicklas från Byggnadsvård i fokus målar flygelns sockel med grå silikatfärg. Vita huset på Kulturen i Lund.
Nicklas från Byggnadsvård i fokus målar flygelns sockel med grå silikatfärg Foto: Maria Bohlin/Kulturen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *