Kulturens blogg

Ny minnesfond stöder Kulturen

I dag hade vi besök av Peder och Christopher Jarnvall som instiftat en fond till sin far Torsten Jarnvalls minne. Fonden kommer att ge sin avkastning till Kulturen, vilket vi förstås är väldigt glada och tacksamma för.

Den första utdelningen bidrar till inköp av en kruka av Bernhard Leach från Torsten Jarnvalls keramiksamling. Krukan presenteras i Kulturens kommande årsbok, i en artikel om japansk estetik och dess influenser i Europa. Den kommer att fylla en viktig plats i Kulturens omfattande keramiksamling, vilken ligger till grund för den kommande basutställningen Världen på Kulturen som invigs nästa vår.

Torsten Jarnvall som växte upp i Helsingborg var under sin levnadstid en samlare och kunskapsspridare. Trots att han till yrket var civilekonom var det konst och antikviteter, industri- och hantverkshistoria som han brann för. Han publicerade under åren flera skrifter om porslinsfabrikerna vid Marieberg, Rörstrand och Ulfsunda, och han medverkade i det stora projektet Av Skånes Lera som var ett samarbete mellan flera museer och resulterade i en stor utställning på Kulturen 1985.

Hans bidrag till forskningen om Skånes keramik och keramikhistoria publicerades i boken Krukmakare och kakelugnsmakare i Helsingborg, som skildrar krukmakarhantverket i Helsingborg från 1650 till tidigt 1900-tal.

Genom minnesfonden stöder nu hans söner Christopher och Peder Jarnvall Kulturens verksamhet kring ett av faderns intresseområden, sydsvensk hantverks- och industrihistoria kring stenkol och lera. Den årliga avkastningen – som delas ut i form av stipendium till en av Kulturens anställda eller anslag för inköp av föremål till samlingarna – beräknas bli omkring 10 000-15 000 kronor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *