Kulturens blogg

Millimetern – nyförvärv till samlingarna

Ett par exempel på arkivmaterialet från Alfred Perssons liv och verksamhet som vi fått som gåva till våra samlingar. Foto: Anders Jansson, Kulturen
Ett par exempel på arkivmaterialet från Alfred Perssons liv och verksamhet som vi fått som gåva till våra samlingar. Foto: Anders Jansson, Kulturen

Byggnadsingenjören Alfred Persson (1879-1963) var inblandad i hundratals byggprojekt i Lund, främst under 1920- och 1930-talen. För en tid sedan fick vi arkivmaterial från hans liv och verksamhet som gåva till våra samlingar. Intendent Anders Jansson berättar mer!

Alfred Persson, som kallades ”millimetern”, arbetade från 1910 med kommunala projekt och kom att arbeta med över 100 projekt i Lund. Materialet är brev, betyg, arbetsböcker och ritningar. Alfred Persson var också en flitig uppfinnare och han fick patent på t ex en fåtölj med uppfällbart bord både i Sverige och i Danmark.

Byggnadsingenjören Alfred Persson (1879-1963) fick smeknamnet "millimetern". Foto ur Kulturens samlingar.
Byggnadsingenjören Alfred Persson (1879-1963) fick smeknamnet ”millimetern”. Foto ur Kulturens samlingar.

Han kallades millimetern förmodligen för sin noggrannhet vid uppmätningar och ritningsarbete, men också för sin längd. Hur lång han var fick veta av dokument i materialet. Han ansöker här om medlemskap i en förening och beskriver sitt utseende: ”temligen bredaxlig efter längden högt bröst, ett ärr på venstra sidan af halsen, och framtill efter en operation. Längd 1,6 m, 54 kg. Ögon mörkgrå med anstrykning af blått. Hårets färg svagt brun med mörk anstrykning”

Text: Anders Jansson, intendent på Kulturen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *