Kulturens blogg

Gratulationer till Zofia 1944

Gratulationskort med en handmålad ros
Framsidan av gratulationskortet som Zofia fick på sin namnsdag 1944. Ur Kulturens samlingar, KM 85077. Foto Kulturen.

Den 15 maj 1944 fick den unga kvinnan Zofia ett fint målat gratulationskort med rosor på. Det var hennes namnsdag. Att få ett kort på sin namnsdag är kanske inte så ovanligt, men Zofia var fånge i koncentrationslägret Auschwitz när hon fick det.

Zofia Landqvist var polsk katolik och hade deltagit i demonstrationer mot nazisterna. När hon var 20 år, 1942, fängslades hon och fördes till koncentrationslägret Auschwitz. Hon fick namnsdagskortet av några pojkar som kallade sig ”installatörerna”. Zofia arbetade då på ett hönseri där man födde upp kalkonkycklingar och pojkarna gjorde bland annat elinstallationer där. Hon och en av ”installatörerna”, Tadeus, var förtjusta i varandra.

Texten på baksidan av kortet lyder (översatt till svenska): Hjärtliga lyckönskningar till namnsdagen Zofia Installatörerna Teodorek, Pietrek, Jozef, Witold, Tadeus, Marian – daterat 15 maj 1944. Foto: Kulturen

Zofia lyckades gömma gratulationskortet för lägervakterna, och tog det med vidare när hon i januari 1945 flyttades till koncentrationslägret Ravensbrück. Hon tog det också med sig när hon räddades ur koncentrationslägret och kom till Sverige. 1998 gav hon kortet till Kulturen, och det blev en del av våra samlingar.

Namnsdagskoret visas just nu i utställningen Sverige och förintelsen på Forum för levande historia i Stockholm. Utställningen kommer senare att gå på turné.

Text: Anders Jansson, intendent på Kulturen

Tips:
Man kan gå en virtuell rundtur i utställningen Sverige och förintelsen på Forum för levande historias hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *