Kulturens blogg

Klart med ny museichef för Kulturen!

Montagebild med porträtt av Gustav Olsson och vy från friluftsmuseet på Kulturen i Lund.
I september tillträder Gustav Olsson som museichef för Kulturen. (Montage)

Nu är det officiellt: Gustav Olsson tar över som museichef för Kulturen. De senaste sju åren har Gustav varit chef för friluftsmuseet Julita Gård, Nordiska museets herrgårds- anläggning i Södermanland, och han har bland annat stor erfarenhet av effektivisering och externa relationer.

I september 2017 tar Gustav Olsson över efter Anki Dahlin, som har varit Kulturens chef sedan 2007. De senaste sju åren har Gustav varit chef för friluftsmuseet Julita Gård, Nordiska museets herrgårdsanläggning i Södermanland. Dessförinnan har han bland annat varit utvecklingschef på Julita Gård och chef för Lantbruksenheten på länsstyrelsen i Södermanland.

– Det är viktigt att vi ser en fortsättning på den positiva utveckling vi har haft under Ankis ledning. Styrelsen är övertygad om att Gustav är lämpad för det och att han kan tillföra Kulturen nya dimensioner i det arbetet, säger Bengt L Andersson, ordförande i Kulturens styrelse.

Kulturen är en ideell förening med cirka 3 500 medlemmar. Kulturen har Sveriges största samling av kulturhistoriska föremål från södra Sverige, stora samlingar av jämförande föremål från hela världen och norra Europas största medeltidsarkeologiska samling. Kulturen driver verksamhet på åtta besöksmål i Skåne. Huvuddelen av verksamheten utförs på Kulturen i Lund. De övriga är Tegnérmuseet, Livets museum och Hökeriet (alla i Lund), Kulturens Östarp (i Sjöbo), Norlindmuseet på Borgeby slott, Bosjöklosters mölla i Höör samt Medicinhistoriska museet i Helsingborg. Kulturen utför även uppdrag inom arkeologi och bebyggelseantikvarisk verksamhet i framför allt södra Sverige.

– Jag tycker att det ska bli väldigt roligt att få arbeta som chef för Kulturen. Det är ett museum med enastående samlingar och ett museum som arbetar aktivt med att vara en del av det omgivande samhället. De kulturhistoriska museerna har en viktig roll att fylla i en tid av förändring och utveckling, säger Gustav Olsson.

Gustav Olsson har en kandidatexamen i nationalekonomi från Lunds universitet, en kandidatexamen i historia från Uppsala universitet, en agronomexamen från Sveriges lantbruksuniversitet och forskarstudier i agrarhistoria.

(Text från vårt pressmeddelande)

Läs mer:

Han blir ny chef för Kulturen, artikel i Sydsvenskan

Gustav Olsson blir ny chef för Kulturen i Lund, klipp från radioinslag i Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Tidigare Lundastudent blir ny chef för Kulturen, artikel i Skånskan 24 mars 2017, se skärmklipp nedan.

Artikeln i Skånska Dagbladet
Artikeln i Skånska Dagbladet 2017-03-24

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *