Kulturens blogg

Intensivt arbete efter silverstöld

Sönderslagna montrar i silverutställningen

Tisdagen den 20 december utsattes vår silverutställning för inbrott och totalt 109 silversmycken stals. Det skedde ca en halvtimme innan stängningsdags. Det känns väldigt bra att ingen kom till skada och att personalen som mötte den maskerade mannen mår bra. Men samtidigt är det väldigt sorgligt att Kulturen nu förlorat möjligheten att visa upp ett så stort antal unika kulturhistoriska föremål som spänner över en tidsperiod som sträcker sig från 1500-talet till 1800-talet. Det är främst samiska och skånska allmogeföremål, framförallt ringar men även andra mindre smycken.

Dagen efter inbrottet, efter att Polisen utfört sin tekniska undersökning, började ett intensivt arbete med att inventera och kartlägga vilka föremål som var borta. Vi har gått igenom föremålsdatabasen, äldre katalogkort och bildmaterial, bl a från våra årsböcker, för att sammanställa uppgifter och bildmaterial kring föremålen. Vi vill få ut utförlig information, till auktionsfirmor, antikaffärer och andra som kan tänkas komma i kontakt med stöldgodset, så snabbt som möjligt. Ju fler ögon som håller utkik efter föremålen desto större chans att vi kan få tillbaka dem.

Mer information om stölden samt bilder och en lista över alla stulna föremål finns i ett pressmeddelande som vi skickade ut dagen efter inbrottet. Har du tips som gäller inbrottet eller något av föremålen hör av dig till Polisen.

Tillsvidare blir vi tyvärr tvungna att hålla silverutställningen stängd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *