Kulturens blogg

Herrehuset i ny skrud

Herrehuset har genomgått en utvändig renovering under sensommaren och hösten, som ni kanske har läst om i tidigare inlägg här Bakom kulisserna. Den 7 november togs de sista byggnadsställningarna ner, och nu kan man se huset i sin nya skepnad.

Taket är nylagt, skorstenen är lagad och har fått vit färg. Pilastrar och festonger har lagats och målats och fasaden har fått ny puts och färg. Nu återstår att sätta in nytillverkade fönster där gamla tidigare funnits i bottenvåningen, och att måla om de befintliga fönstren högre upp.

Nästa år ska vi ta oss an insidan, som ska renoveras inför en ny stor basutställning, som kommer att visa keramik från hela världen.

2 kommentarer på “Herrehuset i ny skrud

  1. Bottenvåningen (källarplanet) innehåller ju en stor samling och utställning av många värdefulla silverföremål. Många av dem är stöldbegärliga, t ex Wiwen Nilsson, och andra är unika och därmed också stöldbegärliga. Det blev ju tydligt vid stölden härom året av Wiwen Nilsson föremål, då tjuvarna tog sig igenom en fönsteröppning (?).

    Det är klart att det är värdefullt att återställa fönstren i bottenvåningen. Men vad betyder det för silversamlingen. Kommer den fortfarande att visas i bottenvåningen? Den kräver ju att inbrott hindras, vilket kanske innebär att en form av silverrum (à la guldrummet på Historiska museet i Stockholm) behöver byggas. Det vore ju synd om det stals eller försvinner föremål ur silversamlingen.

    Så vad kommer att göras för att skydda silversamlingen bättre i framtiden?

  2. Herrehuset är tömt på silver och det kommer inte att ställas ut där mer. Efter renoveringen kommer bottenvåningen att användas till annat.Var silversamlingen ska visas i framtiden är inte avgjort.

    Med vänlig hälsning
    Anna Ekman, projektledare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.