Kulturens blogg

Gräskarpar och näckrosor

Vit näckros (Nymphaea alba) i Kulturens damm Foto: Kristina Bakran

Förra sommaren fick vi vår damm renoverad med ny dammduk, bättre pumpar och en biologisk reningsbädd med lava sand bland annat. För ett par veckor sedan anlände även fyra små gräskarpar Ctenopharyngodon idella som ska hjälpa oss att hålla dammen ren genom att äta av grönskan som finns i vattnet. Gräskarpen är en fisk som ursprungligen kommer från Kina och som kan bli både stor och gammal. Den kan väga så mycket som 20 kg när den är fullvuxen och den kan bli 20-25 år gammal. Den förökar sig inte i våra vatten utan kräver speciella förhållande för detta. När våra fyra gräskarpar släpptes i var de kanske 20 cm och försvann snabbt ner i vattnet. Just nu går jag och tittar efter dem, speciellt när jag själv befinner mig i vattnet för att rensa i dammen. Trots en nyrenoverad damm så behövs det en del skötsel för att hålla den klar och fin. Denna sommar har ju värmen gjort att den lilla växten andmat Lemna minor har växt till sig på ytan.

Häromdagen när jag plaskade runt och städade fick jag dessutom se en vacker vit näckros på riktigt nära håll, det har jag inte fått uppleva sedan jag var liten och simmade runt i vår sjö med mörkt dyigt vatten. Där fanns vackra näckrosor som man ibland simmade in i. Denna kunde jag istället fotografera! En annan dag kanske jag kan även fota våra gräskarpar…

En kommentar på “Gräskarpar och näckrosor

  1. Hej! Jag har läst ditt inlägg på nätet om gräskarp och näckrosor i dammen. Jag har nyligen köpt ett landställe där det finns en stor damm. Har kobbat en hel del själv med att ta bort bl a andmat. Jag köpte några koi-fiskar av en uppfödare. Han rekommenderade även ett par gräskarpar. Vi har fina vita näckrosor som vi dock vill ha kvar. Hur har det gått med dina gräskarpar? De äter väl inte upp näckrosorna? Glad för svar.
    Heidi Sundström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *