Kulturens blogg

Förstärkning i trädgården och visning

Över sommaren får Kulturen förstärkning med ytterligare en trädgårdsmästare – Christel Meijerhöffer (bilden ovan). Första dagen var en av uppgifterna att tillsammans med trädgårdsmästare Kristina Bakran fästa upp humle på störar och rensa bort maskrosor. Det växer så det knakar nu, så det är fullt upp med parken kring friluftsmuseet och även med trädgården och omgivningarna på Kulturens Östarp.

Visning på temat hållbarhet
På onsdag 23 maj kommer Kristina Bakran att ha en visning i trädgården på temat hållbarhet, som en del av den pågående Hållbarhetsfestivalen Planet Lund. Hur kan man få in hållbarhet när man odlar och sköter sin trädgård nu och hur gjorde man förr? Vad kan vi lära oss av gamla tiders sätt att arbeta med trädgårdar, och vad och hur har man odlat? Vår trädgårdsmästare kommer att visa och berätta med utgångspunkt i ett par av friluftsmuseets hus och den omgivande trädgården.

Trädgårdsmästare Kristina Bakran fäster upp humle på störar

Experiment och odlingslusta med skolelever
Kristina Bakran kommer även att berätta om det pågående arbetet med en ny kulturodling i södra delen av parken, mittemot Västra Vrams prästgård. Prästen Bolmstedt som bodde i huset på 1700-talet ville lära bönderna odla potatis och fru Bolmstedt var känd för sina mediciner som hon hämtade i sin örtagård.

Nu vill Kulturens trädgårdsmästare ”återuppväcka” prästgården och samtidigt skapa ett ”odlingspalats” för kulturodling, som ska utvecklas i nära samarbete med skolelever. Trädgården ska vara till för experiment och odlingslusta där ekologiska kretslopp ska styra.

Här förbereds det för kulturodling i samarbete med skolelever

Lämna hållbara förslag
Trädgårdsmästarna vill gärna ha in förslag från barn och ungdomar på vad som ska odlas och vad man kan göra för att göra den nya trädgårdsavdelningen hållbar. Prata med Kristina Bakran under visningen 23 maj, eller vid ett annat tillfälle när du ser henne i Kulturens park.

Bondpionen blommar på caféets uteservering
Växter till salu utanför caféet
Syrenerna blommar

 

Text och foto: Maria Bohlin, informatör på Kulturen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *