Kulturens blogg

Forskning kring krampknutan

Krampknuta från Kulturens samlingar.

Vet du vad en krampknuta är? Det är inte många som hört talas om detta föremål. Men Kulturen äger en av de få ”äkta” som finns bevarade. En krampknuta är helt enkelt en bunden garntråd som bands om krampen i benet på en människa eller ett djur. Knuten flyttades efterhand och till slut var krampen borta.

Holländsk forskare kontaktade Kulturen
Museet fick i våras en förfrågan om knutan av en holländsk forskare och i veckan kom den publikation där han publicerat sin uppsats. Det visar sig att det finns en internationell sammanslutning för de som är intresserade av detta. Krampknutor användes i folklig läkekonst. En annan variant är de figurer man kan göra där en håller i garntråden som lagts mellan händerna i ett mönster, och en annan skall ”ta” figuren och göra om den till en annan.

Förening med egen hemsida
Allt detta presenteras i ”Bulletin of the international string figure association”. Föreningen har en egen hemsida http://www.isfa.org/ där man kan se att ämnet är väldigt populärt i Frankrike, Israel och Japan. Om man vill lära sig tekniken finns det videoklipp som visar det steg för steg. Kulturens krampknuta kan du läsa om här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.