Kulturens blogg

Digital utställning om Atelier Jonn med fotografier från våra samlingar

Affisch för den digitala utställningen "Atelier Jonn – #NoFilter", gjord av masterstudenter vid Lunds universitet.
Affisch för den digitala utställningen "Atelier Jonn – #NoFilter", gjord av masterstudenter vid Lunds universitet.

I den digitala utställningen Atelier Jonn – #NoFilter använder masterstudenter från Lunds universitet äldre fotografier tagna i Atelier Jonn i Lund, som startades av den kända fotografen Lina Jonn. En stor del av bilderna i utställningen är hämtade från Kulturens samlingar.

Så här presenterar studenterna utställningen:

”Med utgångspunkt i tre teman – iscensättning, posering, retuschering – väver utställningen Atelier Jonn – #NoFilter samman 1800-talets porträttfotografi med dagens Instagramflöde och kommer fram till att – visst är vi ganska lika?

Utställningen leker med dagens sociala medier och viljan att framställa sig på bästa sätt. Genom att kombinera dåtidens bildspråk med dagens utforskar utställningen önskan om den perfekta bilden.”

Du kan se den digitala utställningen på atelierjonn.com
Utställningen är producerad av masterstudenter i museologi vid Lunds universitet.

Besök i Kulturens utställning

Den sista ägaren av Atelier Jonn var fotografen Ida Ekelund. Hon blev, till skillnad från den välkända Lina Jonn, i stort sett bortglömd i många decennier. Men 2012 hittades tusentals fotografiska glasplåtar under ett golv, när en lägenhet i Lund skulle renoveras. Det visade sig vara Ida Ekelunds fotografier, och fyndet resulterade i att ca 8 000 fotografier av Ida Ekelund nu är digitaliserade och finns i Kulturens samlingar. Vi har också gjort en utställning om Ida Ekelund som du kan se här på Kulturen i Lund: Jag ser dig – fotograf Ida Ekelund.

I maj i år besökte fyra av mastersstudenterna Ida Ekelund-utställningen på Kulturen. Intendent Anders Jansson visade utställningen om Ida och de bollade idéer om vad man kan ha med och hur man skulle kunna presentera arbetet. Vi säger grattis till en färdig digital utställning!

Masterstudenterna Erika, Wera, Sigrid och Marika på besök i utställningen "Jag ser dig – fotograf Ida Ekelund" på Kulturen i Lund. Foto: Anders Jansson, Kulturen
Masterstudenterna Erika, Wera, Sigrid och Marika på besök i utställningen ”Jag ser dig – fotograf Ida Ekelund” på Kulturen i Lund. Foto: Anders Jansson, Kulturen

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *