Kulturens blogg

Dagens växt – päronkvitten

Kulturens trädgårdsmästare Kristina Bakran lägger ett täcke med jord på det nya trädet päronkvitten - Cydonia oblonga. Foto: Christel Meijerhöffer/Kulturen

Lilla `Wranja´ har flyttat in i Gamlegårds trädgård. Hon har fått hedersplatsen i mitten på solrundningen, den stora runda rabatten där Hanna Jöns Persson en gång i tiden hade ett högt päronträd. Kanske borde vi ha planterat ett nytt päronträd men många päronsorter kräver god jord och vi ser på våra andra päronträd i fruktträdgården att de inte riktigt vill trivas. Vi får hela tiden päronrost på bladen och det är ju inte så konstigt i och med att vi har rostsvamparnas värdväxt hagtorn i närheten.

`Wranja´är sortnamnet på päronkvitten som på latin heter Cydonia oblonga. Kvitten kan ge päronliknande eller äppelliknande ludna frukter beroende på vilken sort man köper. Fruktköttet är syrligt aromatiskt som kan användas i marmelader och geléer.

Redan under medeltiden fanns det kvitten i vår del av världen och var troligtvis ett vanligare träd då än vad det är nu. Vi tycker det är roligt att få ta upp en gammal tradition igen och ser fram emot en ljuvlig blomning i maj och så småningom väldoftande frukter.

Klicka på miniatyrbilderna för att se dem i större format med bildtexter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *