Kulturens blogg

Bidra med bild från julfirande!

Familjen Andersson på Adelgatan 1 i Lund äter julmat. Deras hem finns bevarat på Kulturen i Lund och kallas nu Arbetarbostaden. Foto ur Kulturens samlingar.
Familjen Andersson på Adelgatan 1 i Lund äter julmat. Deras hem finns bevarat på Kulturen i Lund och kallas nu Arbetarbostaden. Foto ur Kulturens samlingar.

Vill du bidra med en bild från ditt julfirande till ett fotocollage som visas på Kulturen i Lund i december? Vi söker fotografier från julfirande i Sverige från olika decennier, från början av 1900-talet fram till förra året. Bilden kan till exempel visa hur julpyntet ser ut, vad det står på julbordet, aktiviteter som man gör tillsammans, hur ni klär er julfint (eller struntar i det) och vilka som firar tillsammans. Det behöver inte alls vara ”traditionellt svenskt julfirande” på bilden, det enda kriteriet är att ni firar att det är jul.

Bilderna kommer att visas på Kulturen i Lund, men även här på vår webb samt i våra sociala medier.

Om du vill bidra med en bild kan du skicka den till oss via mejl till [email protected], eller skicka via vanlig post till följande adress:

Kulturen i Lund
Julfirande-bild
Box 1095
221 04  Lund

Skicka in din bild senast den 20 november 2016! Förutom ditt namn vill vi gärna att du skriver vilket år bilden är tagen och på vilken ort. Om du vill kan du skriva en eller ett par meningar om tillfället då bilden togs. Genom att skicka bilden till oss ger du oss rätt att visa den på Kulturen i Lund, på vår webb och i sociala medier.

OBS! Om du skickar din bild via vanligt post och vill att vi returnerar din bild måste du skriva det, och även ange returadress!

Julfoto från sekelskiftet 1900

Ett foto berättar

Fotot här ovanför är hämtat ur våra samlingar, och är troligen taget omkring sekelskiftet 1900. Klicka gärna på fotot för att se det i större format. Här berättar intendent Anders Jansson mer om bilden:

Julen är en av de tidpunkter på året då man alltid fotograferat. Man samlar familjen på ett gruppfoto. Antingen runt julbordet (oftast med maten uppäten, även om det ser sunkigt ut) eller vid julgranen.

Den här för oss okända familjen, 22 personer, är uppklädda i sina finkläder. Flickan längst fram har en fin, rutig klänning med spetskrage och pojken bredvid sjömanskostym. De äldsta släktingarna sitter i mitten, männen i kostym med vita kragar. Rullgardinerna är nerdragna och de fina spetsgardinerna syns tydligt.

Julpyntat

Att det är jul går inte att ta miste på. I taket hänger en krans av grönt med fyra ljus. Det kan mycket väl vara en adventskrans (ett ljus för varje söndag i advent), men de var ovanliga i Sverige. Till vänster står julgranen som är en bordsgran, klädd med julgransljus, flaggor och flätade hjärtan. Flaggorna, som är modell större och fästa med stålnålar, är från hela världen. På bordet intill står en blomsterkruka, förmodligen med hyacinter, men det är lite svårt att se.

Sverige eller Danmark

Vi vet inte var bilden är tagen eller när. Negativet, en glasplåt, kommer från fotografen Ida Ekelund. Här har hon fotograferat av ett privatfoto. Jag gissar att fotografiet är från omkring sekelskiftet 1900. Adventskransen och de flätade hjärtana tyder på att det kan vara taget i Danmark, men julgransljushållarna är av svensk modell. Det som också talar emot att det är taget i Danmark är att flaggorna inte är enbart danska. Efter det olyckliga kriget mot Tyskland 1864 manifesterade man sin nationalism i julgranen, medan man i Sverige gärna blickade ut mot hela världen. Även i julgranen.

Anders Jansson, intendent på Samlingsavdelningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *