Kulturens blogg

All världens keramik flyttar in i Herrehuset

Just nu jobbar vi intensivt med vår nya basutställning Världen på Kulturen, som öppnar i Herrehuset till våren. 

På bottenvåningen snickrar utställningstekniker Mikael Persson på inredningen till de nyrenoverade väggmontrarna. Ljussättare Martin Berglund berättar, uppifrån en stege, att utställningen kommer att få en helt ny och energisnålare ljussättning. Att ljussätta museiobjekt kan vara en utmaning, eftersom många material och pigment är ljuskänsliga.

– Men keramik är oftast tåligare än till exempel textilier, säger Martin.

Klicka på bilderna för att se dem i större format och läsa bildtexten. 

Finserviser och porslinsfigurer
På tredje våningen är konservatorerna Cajsa Hallgren och Johanna Hermansson i färd med att sätta upp hyllor och fylla dem med porslin. Några ömtåliga dyrgripar står redan i tryggt förvar i montrarna, även om en stor del fortfarande är nedpackade i lådor. På ett stort podium mitt i rummet visar numrerade cirklar var en samling av figuriner ska placeras ut på piedestaler.

– Här kommer det annars att visas mycket kannor, fat, terriner och koppar, sorterat på tillverkare. Tyngdpunkten kommer att ligga på fransk- och tysktillverkat porslin från 1700-talet, berättar Cajsa.

Kinesiskt besök på Herrehuset
Många av föremålen som ska ta plats i Världen på Kulturen kommer från vår utställning Kina – mitt i världen, som har visats i Vita huset. Nu när vi plockar ner Kinautställningen arbetar fotograf Viveca Ohlsson med att fånga föremålen på bild till vår digitala databas Carlotta. Databasen innehåller information om våra samlingar och är öppen att söka i för allmänheten. Viveca visar ett av objekten hon har fotograferat: ett par kinesiska broderade skor från 1700-talet. De är gjorda för kvinnor med bundna fötter och så små att de får plats i en handflata. Efter fotograferingen magasineras en del av objekten medan ett urval av de allra finaste föremålen transporteras till Herrehuset.

Världen på Kulturen kommer att omfatta över 1000 keramik- och porslinsföremål från världens alla hörn.

Text och foto: Anna Redmalm, praktikant från Malmö högskola. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *