Kulturens blogg

Ask A Curator Day

Stort tack för alla kluriga föremål vi fått in till Ask A Curator Day, den 16 september. Kulturens personal har diskuterat, sökt information och grunnat. Här nedan presenterar vi svaren på de frågor som inkom via Facebook och Instagram.

Såhär löd inlägget där vi uppmanade folk att ställa sina frågor;

”Har du ett klurigt föremål hemma som du vill veta mer om? Eller vill du veta mer om något föremål i Kulturens samlingar, en av våra byggnader eller utställningar? På onsdag 16 september är det Ask A Curator Day. Ställ en fråga till Kulturens intendenter senast måndag 14 september. Vi lovar att alla era frågor kommer att besvaras, men kanske hinner vi bara publicera ett urval den 16 september. Ställ din fråga i kommentarsfältet eller maila till [email protected] senast 14 september.”

Frågorna och svaren

Minna Andrén: Perfekt precis vad jag behöver! Hittade den här i marken nu under sommaren. Vad är det för något?? Fler bilder kan skickas om så önskas.

Svar: Så bra att vi fick ytterligare två foton. Nu kan man tydligt se vad det är: Översta kapsylen på en champagnekork! I de fyra spåren i kanten ska metalltråden löpa. Se fotot här:

Kapsylen har blivit missfärgad av att ligga i marken länge innan du hittade den.

Maj-Lis Bengtsson: Hittad på loppis. Vad kan det vara? En gissning är att det har med fiskrensning att göra.

Svar: Ja, du har så rätt! Det är just fiskrensning den används till! Man fjällar fisken med den sågtandade kanten och öppnar upp fisken med den krokformade kniven. Troligen från mitten av 1900-talet.

Ebba Ossiannilsson: Jag undrar vad detta är och vad det användes till. Har fått den hemifrån?

Svar: Detta är en sadelmakarnål eller handsymaskin om man så vill. Metallöglan på ena handtaget är för att tråden ska löpa där. De två trähandtagen är skjutbara i förhållande till varandra. Det gör att om ämnet är fixerat så kan redskapet hållas på plats med ena handen medan den andra handen med kraft kan trycka in nålen. Troligtvis inte svensk utan tillverkad i något av de större industriländerna USA, England eller Tyskland runt förra sekelskiftet.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *