marknadsföringsbild
A Sense of Jane Austen
Tidigare
7 apr, 2018 – 2 sep, 2018

I en lekfull inramning visas dräkter från filmatiseringar av Jane Austens romaner Stolthet & fördom, Förnuft & känsla och Övertalning.

Med humor och ironi kritiserade Austen tidens snäva kvinno­roll. Genom möten med både kvinnliga och manliga karaktärer berättar utställningen om livsstil och villkor i den engelska överklassen runt sekelskiftet 1800 – den värld där Jane Austens romaner utspelas.

Romantisk filmkuliss

Vi har valt att skapa en utställningsscenografi som påminner om en lustfylld och romantisk filmkuliss. I Textilhallen har vi skapat ett rum i rummet, en balsal med kristallkronor och vackra tapeter. Lundahallen har förvandlats till en frodig utomhusmiljö inspirerad av engelska trädgårdar och parker. Vi har jobbat med flera sinnen och tagit in dofter och musik, röster och andra ljud.

Sociala konventioner och ritualer

Men utställningen är inte bara vacker yta. Kvinnorna i Jane Austens romaner är på många sätt privilegierade, men de är också ekonomiskt utsatta och lever under en historisk period då samhället genomgår stora förändringar. I böckerna finns en underton av kritik mot överklassens sociala konventioner och ritualer som hämmar romanfigurerna, framför allt kvinnorna. I utställningen tar vi upp teman som Kvinnor & egendom, Fostran & färdigheter, Baler & skandaler och Visiter & ritualer.

Ladda ner utställningstexterna

Om du vill läsa utställningstexterna hemma i lugn och ro kan du ladda ner en pdf med texterna här nedanför.

Utställningstexter A Sense of Jane Austen, svenska (pdf)

Dräktförteckning A Sense of Jane Austen, svenska (pdf)

Exhibition texts A Sense of Jane Austen, English (pdf)

Dress list A Sense of Jane Austen, English (pdf)

Utställningen är ett samarbete med Skoklosters slott/Statens Historiska Museer. Vi inspirerades av deras utställning med filmkostymer från Jane Austen-filmatiseringar och nu har vi skapat en utställning med ny scenografi, egna urval av dräkter och nya texter.

Karta som visar byggnadens position där utställningen äger rum

Hoppa över karta och gå till beskrivning om byggnaden

Textilhallen

Textilhallen stod klar 1960 och är ritad av Klas Anshelm. Det är en utställningshall, speciellt anpassad för ljuskänsliga textilier.
Läs mer
Visas i Textilhallen på Kulturen i Lund
7 apr, 2018 – 2 sep, 2018