Barn från Blåklintens förskola deltar i pressvisningen.
Tidigare
16 apr, 2016 – 17 apr, 2017

Välkommen in i Pettson och Findus värld! De fantasifulla teckningarna från Sven Nordqvist böcker gestaltas i en lekutställning för barn från 5 år. Kulturen har producerat utställningen och scenografin har gjorts av Tor Svae, i samarbete med Sven Nordqvist.

När man kliver in i utställningen kommer man in på Pettsons gård, med hönshus, snickarbod, utedass och förstås huset där han bor tillsammans med katten Findus. I hagen utanför går grannens tjur, som är en viktig karaktär i boken Pannkakstårtan. I sjön ligger ekan som Pettson och Findus tar en fisketur med i boken Stackars Pettson. Lite här och var ser man mucklor, de små varelserna som Findus leker och pratar med. Det blir en rolig utmaning för barnen att försöka hitta alla mucklor.

Landskap av Sven Nordqvist på väggarna

Sven Nordqvist har också gjort en stor teckning speciellt för utställningen, ett landskap som blir en härlig bakgrund till de uppbyggda miljöerna. Den stora nya bilden är full av kluriga detaljer, precis som vi är vana vid från Pettson och Findus-böckerna.

– Det fina med Sven Nordqvists bilder är ju att de fortsätter överraska. Man upptäcker nya detaljer varje gång man tittar, säger Johanna Lisberg Jensen som är utställningsproducent.

Riktar sig till barn 5-9 år

Med vår tredje lekutställning ger vi återigen barnen möjlighet att verkligen uppleva en känd barnboksvärld genom att leka i den. Det är Kulturens sätt att slå ett slag för bokens betydelse, och i utställningen finns också Pettson och Findus-böckerna så att barn och föräldrar kan läsa dem tillsammans. Utställningen är gjord för att främst passa barn som är 5-9 år, så den riktar sig inte till riktigt små barn.

– Det är en utställning där barnen kan klättra, åka rutschkana och utforska alla rum. Men även om man kan leka så måste man vara varsam med Pettsons alla grejer, säger Johanna Lisberg Jensen.

På samma sätt som med lekutställningarna Emil! och Alfons Åberg fyller år! kommer vi förstås att knyta Pettson och Findus-historierna till vår pedagogiska verksamhet. Det kan till exempel handla om odling, bakning, högläsning, målning, snickrande och uppfinningar. Det kommer att märkas både i vårt vanliga program och i vårt program för skolorna.

Karta som visar byggnadens position där utställningen äger rum

Hoppa över karta och gå till beskrivning om byggnaden

Allmogehallen

Byggnaden uppfördes 1853 som stall och uthus till de två bostäderna i Vita huset.
Läs mer
Visas i Allmogehallen på Kulturen i Lund
16 apr, 2016 – 17 apr, 2017

  Att tänka på inför besöket

  • Kom ihåg att ni är ansvariga för de barn ni tar med er in i utställningen. Ha uppsikt över dem i utställningen så att de inte slår sig, och så att de tar hänsyn till andra besökare.
  • Ta av skorna eller använd skoskydd när du går in i utställningen. Det finns skohyllor och krokar för ytterkläder precis intill utställningen.
  • Barnvagnar får inte tas med in i utställningen, men kan parkeras inomhus på uppmärkt barnvagnsparkering.
  • Det är inte tillåtet att äta och dricka i utställningen, men ni får gärna ha picknick i vår park. Den som vill kan äta lunch på Kulturkrogen eller fika i vårt café i friluftsmuseet.