Illustration: Kasia Terczynska
Tillfällig
17 feb, 2024 – 11 jan, 2026

Lördagen den 17 februari inviger vi H. C Andersens sagovärld – en lekutställning! Hans Christian Andersen är den världsberömda danska författaren som har skrivit Den lilla sjöjungfrun, Kejsarens nya kläder, Tummelisa, Prinsessan på ärten, Sagan om den fula ankungen och andra fantastiska sagor.

I lekutställningen skapas olika rum genom jättelika bokuppslag med text och bild från Andersens sagor. Mellan de olika bokuppslagen finns både små och stora öppningar, så man kan ta sig runt mellan sagorna nästan som i en labyrint. Vad finns det att leka med vid nästa bokuppslag?

Man kan leka efter sin egen fantasi eller ta sig an uppdrag som man hittar här och där. Bland annat kan man spela teater hos Dummerjöns och hans get, duka fint hos Snödrottningen, gömma sig i häxans träd i Elddonet eller klättra upp i Prinsessan på ärtens höga säng. Det finns också utklädningskläder för den som vill vara prinsessa eller prins.

De vuxna kan hjälpa till att läsa de förkortade sagorna på de stora bokuppslagen, eller så kan man slå sig ner i läshörnan tillsammans och läsa H. C. Andersens sagor i sin helhet. Långsidornas väggar i lokalen är målade nattblå, som vi hoppas ska föra tankarna till sagostunder på kvällen.

Hans Christian Andersen levde 1805–1875, i en tid som på många sätt var väldigt olik samtiden. Men många av hans sagor känns ändå aktuella och spännande. Här finns till exempel berättelser om mobbning och om att våga gå sin egen väg.

Bilderna i utställningen är gjorda av flera olika konstnärer som illustrerat Andersens sagor, bland annat den danske illustratören Svend Otto S. Illustratören Kasia Terczynska har skapat en ny illustration speciellt för Kulturen, som används som utställningens frontbild.

Utställningen riktar sig främst till barn mellan 3 och 8 år.

Utställningen är producerad av Kulturen. Utställningsproducent Johanna Lisberg Jensen, scenograf Heidi Saikkonen.

17 feb, 2024 – 11 jan, 2026