Allmogehallen från utsidan med trädgård framför
Allmogehallen på södra sidan av museet. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Den 17 februari öppnar vi Allmogehallen på Kulturen i Lund igen, efter en omfattande ombyggnad. I huset blir det nu fullt fokus på lek, historia och pedagogik för både yngre och äldre barn. Museets satsning på den viktiga målgruppen barn och unga har delfinansierats genom bidrag på sammanlagt drygt 10 miljoner kronor från Sparbanken Skåne genom deras ägare Sparbanksstiftelsen Finn.

På bottenvåningen finns nu en ny pedagogisk verkstad, ett pausrum för dem som vill äta matsäck, en mindre lokal för utställningar eller event, garderob, barnvagnsparkering och nya toaletter. Och så förstås den nya lekutställningen H. C. Andersens sagovärld!

Ombyggnaden har öppnat upp mellan våningarna för att få in mer ljus och skapa en helhet, och byggnaden har blivit mer tillgänglig genom entrédörrar som öppnar sig automatiskt och installation av en hiss.

Andra våningen öppnar nästa vår. Där blir det utställningar för barn i skolåldern som berättar om livet på landet i Skåne innan industrialiseringen, ca 1790–1850. De fyra stuginteriörerna som installerades på andra våningen redan 1929 kommer att restaureras och integreras med utställningen.

Allmogehallen byggdes 1853 som stall och uthus till det som nu kallas Vita huset (museets entréhus). Tomten köptes av Kulturen 1926 och Allmogehallen anpassades för utställningar i två våningar.

Kulturens vision har varit att renovera Allmogehallen på ett sätt som harmoniserar med byggnadens ursprung och historia, samtidigt som den anpassas för moderna behov.

– Tillsammans med den nya lekplatsen som invigdes i somras är Allmogehallen Kulturens största investering på många år. Det hade inte varit möjligt att genomföra den utan hjälp från Sparbanksstiftelsen Finn och vi ser verkligen fram emot att kunna öppna byggnaden för alla besökare igen, säger museichef Gustav Olsson.