Kulturens blogg

Smycken inspirerade av skånsk dräkt

I januari ersätts Sätergläntans plagg i utställningen Dräktmod av smycken tillverkade av elever från HDK (Högskolan för design och konsthantverk) i Göteborg. Elevernas uppdrag är att utifrån föremålen i utställningen skapa nya uttryck utifrån skånsk allmogedräkts detaljrikedom och formspråk.

Lena Johansson, elev på HDK, inspireras av de skånska knypplade spetsarna i utställningen:

”Jag dras till abstraktioner och materialkontraster. När jag trasslade upp spetsarna gick mina tankar tillbaka i tiden till kvinnan med knypplings-dynan, alla trådar och all tid och koncentration. Flinka fingrar som går av sig själv. Flinka hjärnor som arbetar ihop med händer som går och går. Mycket tid. Kvinnlig tid.

Jag har material och metod, men behöver jobba vidare på formen för mitt smycke.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.