Kulturens blogg

På väg mot en ny Lundautställning

Föremål från våra samlingar som kanske kommer att visas i miniutställningen Vinden, som är en inspirationsutställning inför vår nya Lundautställning. Foto: Karin Hindfelt/Kulturen

Många har saknat en utställning om Lund här på Kulturen sedan den gamla stängde. Och nu har vi börjat processen för att ta fram en ny! Vi vill prova nya arbetssätt och vi vill involvera allmänheten i processen, genom fokusgrupper, utmaningar och interaktiva inslag i Lundalabbet som vi skapar på andra våningen i Vita huset (entréhuset).

Tar avstamp i nutiden och letar sig bakåt
Utställningen kommer att ta avstamp i nuet och leta sig bakåt till 1600-talet, och knyter på så sätt an till utställningen Metropolis – Lund på medeltiden. Vi vill göra en annorlunda stadsutställning, som inte är kronologisk utan vänder och vrider på olika teman. Efter besöket i Lundautställningen vill vi att du ska få lust att utforska din omgivning och din historia. Du är med och formar staden, oavsett om du är Lundabo eller på genomresa.

Caroline Owman är projektledare för Lundautställningen. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen
Caroline Owman är projektledare för Lundautställningen. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Vinden och Lundalabbet
Just nu håller vi på med en första liten inspirationsutställning – Vinden. Intendent Karin Hindfelt har letat fram 80 föremål i våra samlingar, men ska nu försöka välja ut ca 20 av dem till utställningen.  På bilderna här nedanför ser ni en del av föremålen som Karin plockat fram. Vi håller också på att bygga upp Lundalabbet, där besökare kan bidra till utställningen och där vi ska träffa fokusgrupper och ha programarrangemang under arbetet. Under 2015 kommer vi att ha olika tillfälliga utställningar, baserade på material från allmänheten.

 

Avspark 21 mars, Lundautställning 2016
Vi planerar att öppna den nya Lundautställningen 2016, och vi tror att den kommer att heta Lund – staden, platsen, själenDen 21 mars kl 14 är du välkommen till Avspark. Då kommer vi att berätta mer, men du kommer även att få mer information här på Bakom kulisserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.